بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN KULIT :
100 Gm tepung gandum
1 Sudu makan tepung jagung
1/2 Sudu teh serbuk penaik
15 Gm butter
1 Biji kuning telur
1/2 Sudu teh garam
50 Ml air panas
Minyak untuk menggoreng
BAHAN INTI :
200 Gm udang tanpa kulit - Cincang kasar
1 Ulas bawang putih - Cincang halus
1/2 Sudu makan daun ketumbar - Cincang halus
1/2 Sudu makan sos ikan
1/2 Sudu teh minyak bijan
1/2 Sudu teh garam dan gula pasir
Sedikit serbuk lada sulah
1 Sudu makan tepung jagung
1 Biji telur putih
CARANYA :
1 - Satukan bahan inti dan kacau rata,Biar selama 15 Mnt dalam peti sejuk.
2 - Satukan bahan kulit dan biar berbutir,masukkan air panas uli sampai jadi doh dan licin.Sejukkan 15Mnt
3 - Canaikan doh tadi agak nipis dan licin sambil ditabur tepung jagung dan potong dadu.
4 - Ambil sekeping adunan kulit,intikan,lipat dua,Temukan bahagian tepi kiri dan kanan kearah belakang.Lekatkan dengan air.
5 - Goreng dlm minyak yg dipanaskan dgn api sederhana sehingga masak dan kering.
No comments :
Post a Comment