Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Monday, May 20, 2013

Roasted chicken rice

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
ROASTED CHICKEN RICE

BAHAN NASI :

2 Scop beras basmathi - Cuci toskan

1 1/2 Sudu minyak jagung
2 Kuntum bunga lawang
1 Batang kulit kayu manis
1 1/2 Inci halia - Hiris
4 Ulas bawang putih - Mayang
Garam gula secukuprasa
1 Kiub pati ayam
2 Scop air/Secukupnya

BAHAN AYAM :

1 Ekor ayam kampong

1 1/2 Inci halia - Kisar
5 Ulas bawang putih - Kisar
1 Sudu makan kicap manis
1 Sudu makan sos tiram
2 Sudu makan madu
1 Sudu makan sos cili
Garam secukuprasa
1 Sudu makan lada putih

1 Inci halia - Hiris
4 Ulas bawang putih - Mayang

BAHAN SOS :

4 Tangkai cili merah - Kisar
2 Ulas bawang putih - Kisar
1/2 Inci halia - Kisar
1 1/2 Sudu makan air asam limau
Garam gula secukuprasa
1 Kiup pati ayam

CARANYA :

1 - Ayam : Satukan semua bahan ayam dan perap ayam seketika.Panaskan oven 200'C selama 15Minit.
Turunkan suhu 170'C dan panggang selama 30-40 Minit.Angkat sejukkan seketika dan boleh dipotong
2 - Sos : Campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati
3 - Nasi : Panaskan minyak jagung dan tumis bawang putih,halia,bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi.masukkan air dan kiub pati ayam biar didih seketika dan masukkan beras.Tanak hingga masak.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...