بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN NASI :
2 Scop beras basmathi - Cuci toskan
1 1/2 Sudu minyak jagung
2 Kuntum bunga lawang
1 Batang kulit kayu manis
1 1/2 Inci halia - Hiris
4 Ulas bawang putih - Mayang
Garam gula secukuprasa
1 Kiub pati ayam
2 Scop air/Secukupnya
BAHAN AYAM :
1 Ekor ayam kampong
1 1/2 Inci halia - Kisar
5 Ulas bawang putih - Kisar
1 Sudu makan kicap manis
1 Sudu makan sos tiram
2 Sudu makan madu
1 Sudu makan sos cili
Garam secukuprasa
1 Sudu makan lada putih
1 Inci halia - Hiris
4 Ulas bawang putih - Mayang
BAHAN SOS :
4 Tangkai cili merah - Kisar
2 Ulas bawang putih - Kisar
1/2 Inci halia - Kisar
1 1/2 Sudu makan air asam limau
Garam gula secukuprasa
1 Kiup pati ayam
CARANYA :
1 - Ayam : Satukan semua bahan ayam dan perap ayam seketika.Panaskan oven 200'C selama 15Minit.
Turunkan suhu 170'C dan panggang selama 30-40 Minit.Angkat sejukkan seketika dan boleh dipotong
2 - Sos : Campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati
3 - Nasi : Panaskan minyak jagung dan tumis bawang putih,halia,bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi.masukkan air dan kiub pati ayam biar didih seketika dan masukkan beras.Tanak hingga masak.
No comments :
Post a Comment