بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

BAHAN A :
4 Ketul paha ayam/dada
1 Biji kelapa - Ambil santan
1 Keping asam gelugur
Garam gula secukup rasa
1 Sudu makan jintan manis
1 Sudu makan jintan putih
1 1/2 Sudu makan ketumbar
5 Sudu makan minyak masak
BAHAN B : KISAR
3 Biji buah keras
5 Tangkai cili kering
2 Labu bawang besar
1 Inci halia
2 Batang serai - Diketuk
1 Inci lengkuas
CARANYA :
1 - Goreng jintan manis,jintan putih dan ketumbar tanpa minyak.Kemudian kisar kering
2 - Bersihkan ayam toskan hingga kering.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak
3 - Satukan semua bahan dan masak dengan api yang kecil.Masak hingga mendidih dam masukkan ayam
4 - Masak hingga separuh masak.Angkat ayam dan bakar hingga garing.
5 - Baki kuah dimasak hingga pekat dan dihidang bersama ayam bakar.
No comments :
Post a Comment