بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

BAHAN2 :
500 Gm telur
240 Gula kastor
250 Gm tepung gandum
100 Ml air
26 Gm emulsifier
120 Gm mentega - Dicairkan
2 Sudu kecil esen vanila
100 Gm kacang merah - Rebus empuk dan dicampur dgn 50Gm gula n 50Ml air
CARANYA :
1 - Rebus kacang merah hingga empuk,Campurkan gula dan tambah air (50ml) dan kisar. Ketepikan.
2 - Untuk kek: Campurkan telur, gula, tepung gandum, air dan esen vanila ke dalam mangkuk besar dan putar sehingga menjadi adunan yang gebu.
3 - Masukkan mentega cair dan kaup balik sehingga sebati.Bakar selama 40-45 minit 175'c
4 - Setelah sejuk, potong bahagian tengah kek dan sapukan inti kacang merah di bahagian bawah. Setelah siap, lapiskan bahagian atas kek.
No comments :
Post a Comment