بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
3 Pot beras
1 Pot beras pulut
2 Cawan santan pekat
4 Cawan santan cair
1 Sudu teh halba - direndam
5 Labu bawang besar - Mayang
2 Inci halia muda - Hiris
3 Helai daun pandan
1 Sudu teh garam secukupnya
CARANYA :
1 - Rendam beras dan beras pulut selama 8 jam.Basuh beras toskan airnya.Kukus dgn daun pandan
2 - Apabila separuh masak,angkat dan gaulkan dgn santan cair dan garam.Kukus hingga masak
3 - Bila masak,gaulkan dgn santan pekat,halia,bawang dan halba.Lakukan semasa nasi masih panas.
BAHAN2 :
1 Ekor ikan tongkol - Potong keping
20 Tangkai cili padi
5 Sudu besar rempah nasi dagang
1 Keping nise
1 Liter santan
Garam secukuprasa
Sedikit asam keping
BAHAN KISAR :
10 Biji bawang merah
10 Tangkai cili kering
3 Ulas bawang putih
2 Inci lengkuas
1 Inci halia
1 Inci kunyit hidup
CARANYA :
1 - Bersih ikan tongkol dan rebus hingga masak bersama asam keping dan garam.Ketepikan
2 - Tumis bahan kisar hingga harum.Masuk rempah dan tumis hingga pecah minyak
3 - Masukkan bahan lain bersama santan dan ikan.Remeh seketika dan kuah menyerap dlm ikan.
No comments :
Post a Comment