بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum....
Selamat malam kawan-kawan semua....
Dah tentu tertanya-tanya....apalaaa yang hendak dikongsikan oleh shada malam-malam gini.Confius jugak malam-malam ada feel untuk kongsi resepi hehehe....
Tentu ramai yang familiar dengan kepak ayam madu,terutamanya kanak-kanak memang merupakan salah satu m kegemaran mereka.Emmm kalau shada bukan setakat anak saja yang suka abie dan umie pun bukan main lagi...kalah hazreeq bila dapat makan kepak ayam madu.
Kebiasaannya shada akan membeli kepak ayam madu di pasar malam sahaja kerana di sekitar putrajaya sememangnya tiada yang menjual kepak ayam madu kalau tidak di pasar malam.Setiap hari selasa dan jumaat kami sekeluarga pasti berkunjung ke tapak pasar malam untuk mencari makanan kegemaran.
Kadang-kadang terfkir jugak...asyik beli jah bila lagi nak buat sendiri kan ???
Lagipun shada sudah malas untuk pergi ke pasar malam dengan cuaca yang panas sekarang dan pegi hanya semata-mata hendak membeli kepak ayam madu...Buang karen ajea kan...baik buat sendiri
Emmm mula2 buat tak berapa sedap dan terlebih garam laaa....garing laaa dan macam-macam lagi.Akirnya...menjadi dan memenuhi citarasa kami sekeluarga.Resepi ni shada buat pandai2 sendri tanpa merujuk mana2 buku dan resepi.Hope menu ini memenuhi citarasa kawan-kawan jugak....Amin
KEPAK AYAM MADU
BAHAN2 :
12ketul Kepak ayam(paha) - Basuh toskan
2sb Serbuk lada hitam
2sb Serbuk cili
2sb Sos tiram
5sb Madu
1sk Serbuk lada putih
1sk Minyak bijan
Garam gula secukup rasa
CARANYA :
-
Gaulkan semua bahan diatas bersama ayam dan biar selama 5jam atau lebih baik semalaman.
-
Panggang kepak ayam atas dry pan yang dilengser dengan butter atau bakar dalam oven suhu 180'c selama 8-10 mnt / sehingga kepak ayam masak.
No comments :
Post a Comment