بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
300Gm Daging - Potong nipis perap dgn garam
1/2 Biji lada benggala hijau - Hiris panjang
1/2 Biji lada benggala merah - Hiris memanjang
1/2 Biji lada benggala kuning - Hiris memanjang
4 Ulang bawang putih - Mayang
1/2 Inci halia - Hiris memanjang
2 Sudu makan sos tiram
1 Sudu makan kicap manis
Sedikit serbuk lada putih
Sedikit daun ketumbar
Sedikit daun bawang
1/2 Cawan air
1 Sudu makan minyak bijan
Minyak masak
CARANYA :
1 - Panas minyak goreng daging yg diperap separuh masak ketepikan.
2 - Tumis bawang putih dgn halia hingga wangi,masukkan daging gaul sebati.
3 - Masukkan sos tiram dan kicap manis goreng seketika.Masukkan air dan biar mendidih seketika
4 - Masukkan serbuk lada putih,garam gula dan goreng hingga lembut.
5 - Masukkan lada benggala,daun ketumbar dan daun bawang.Gaul sebati dan biar seketika sebelum diangkat.
No comments :
Post a Comment