بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1 Kg Tulang
6 Batang serai - Diketuk
4 Batang saderi - Dipotong kiub
Daun limau purut
Daun bawang
2 Sup bunyut tulang,
Daun sup,Bawanggoreng
Cili padi dan Air limau nipis
BAHAN TUMIS :
Sedikit halia - Mayang,6 Ulas b.putih - Mayang
4 Ulas b.merah - Mayang,Buah pelaga-Tumbuk kasar,Bunga lawang-Tumbuk kasar,
1 Pati sup tulang,Cabey,Lada hitam-Tumbuk kasar,Kulit kayu manis - Tumbuk kasar
Cili padi dan Air limau nipis
CARANYA :
1-Tulang direbus bersama serai dan daun limau purut dengan air secukupnya,biar ia mendidih dengan api sederhana.
2-Panaskan kuali dan tumis semua bahan tumis hingga kekuningan dan masukkan dlm rebusan tulang tadi.
3-Masukkan pati sup tulang bersama sup bunyut,air limau,cili padi,garam,gula dan saderi biar sampai masak.
4-Bila masak campurkan bersama daun bawang,daun sup dan bawang goreng.
5-Setelah sebati boleh dihidangkan.
No comments :
Post a Comment