Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Friday, May 17, 2013

Spageti seafood

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 

HAKAU

BAHAN KULIT :
100 Gm tepung tang mien
50 Gm tepung sagu tani
200 Ml air panas
1 Sudu teh minyak masak
BAHAN INTI :
250 Gm udang tanpa kulit - Cincang kasar
1 Sudu teh sos ikan
1 Sudu teh minyak bijan
Sedikit garam dan serbuk lada sulah
1/2 Sudu makan tepung jagung
CARANYA :
1 - Kacau rata bahan inti biar 15 Mnt dalam peti.
2 - Satukan tepung bahan kulit hingga rata,masukkan air panas.kacau hingga jadi doh.Biar 10 Mnt.Masukkan minyak dan uli hingga lembut.
3 - Ambil satu potong,canai nipis.Canai bulat,lipat satu bahagian tepi dan intikan.Bengkok sedikit bahagian belakang kulit dan rapatkan.
4 - Kukus selama 3 Mnt atas api sederhana yg dialas dgn daun pisang.Matikan api biar 5 mnt dlm periuk kukus.




















SPAGETI SEAFOOD

BAHAN2 :

1/2 Paket spageti - Rebus,basuh dengan air sejuk dan toskan.
1/2 Biji bawang besar dan 3 biji bawang putih - Mayang
3 Sudu besar sos tomato puri
2 Sudu besar cili kering kisar
Sedikit herba itali dan ladaa hitam
5 Tangkai daun ketumbar - Hiris halus
10 Ekor udang besar - Buang kulit
2 Ekor sotong - Potong bulat
100 G lala dan garam gula

CARANYA :

1 - Tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
2 - Masukkan cili kisar dan tomato puri kacau rata kemudian masukkan lada hitam dan herba itali.
3 - Masukkan sedikit air,garam gula.Bila sudah mereneh letakkan udang,lala dan sotong.
4 - Akhir sekali masukkan spageti dan daun ketumbar.Gaul rata dan dihidangkan.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...