بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
2 Bungkus ketupat segera - Rebus hingga masak
100 Gm tauge
Sedikit sambal kicap dan Daun sup
BAHAN KUAH SOTO :
100 Gm isi ayam - Direbus dan dicarik-carik
5 Biji bawang merah - Tumbuk
2 Ulas bawang putih - Tumbuk
2 Cm halia - Tumbuk
2 Liter air rebusan ayam
1 Bunjut rempah sup
Sedikit kulit kayu manis dan buah pelaga
Sedikit Bunga lawang dan bunga cengkih
Garam gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARANYA :
1 - Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
2 - Masukkan semua bahan kuah termasuk isi ayam dan masak hingga mendidih
3 - Sedia dihidang bersama ketupat yg telah potong kiub.
*Enak dimakan bersama Sambal kicap,daun sup dan tauge mentah.
No comments :
Post a Comment