بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
TOMYAM SEAFOOD THAI
BAHAN2 :
1 Ekor sotong - Potong
1 Ekor ketam - Belah 4
4 Ekor udang - Buang kulit badan
1 Biji capsicum hijau - Potong dadu
1 Cawan cendawan - Hiris
2 Sudu makan pati tomyam
1 Sudu makan jus limau purut
2 Cawan air
1 Labu bawang besar - Potong bulat
4 Biji cili api - Ketuk
2 Batang serai - Ketuk
1 Inci lengkuas - Ketuk
2 Helai daun limau purut
1 Sudu makan garam dan sedikit gula
CARANYA :
1 - Panaskan air hingga mendidih.
2 - Masukkan pati tomyam,cili api,serai,lengkuas dan daun limau purut.Kacau hingga mendidih.
3 - Masukkan sotong,ketam dan udang kacau sebati
4 - Masukkan jus limau,b.besar,capsicum,cendawan dan garam gula secukup rasa biar hingga masak sebati.
No comments :
Post a Comment