بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
IKAN JENAHAK BERLADA
BAHAN2 :
2 Keping ikan jenahak - Gaul garam kunyit,goreng
1 Sudu makan sos tomato
2 Sudu makan sos cili
1 Sudu makan kicap masin
Gram gula secukup rasa
1 Labu bawang besar - Kisar
5 Ulas bawang putih - Kisar
5 Tangkai cili kering - Kisar
2 Batang serai - Kisar
2 Inci halai - Kisar
CARANYA :
1 - Tumis bahan kisar sehingga kekuningan,Masukkan sos,kicap dan garam gula kacau sebati
2 - Masukkan ikan dan gaul rata.Masak seketika hingga kuah sebati dengan ikan.
IKAN KEMBUNG GORENG CILI
BAHAN2 :
2 Ekor ikan kembung - Saiz besar dan digoreng
3 Biji bawang merah dan 3 ulas b.putih - Ditumbuk
1 Labu bawang besar - Mayang bulat
3 Tangkai cili kering - Dihiris
1 Sudu makan sos tomato
2 Helai daun limau purut - Dikoyak
2 1/2 Inci halia - Mayang memanjang
Secukup rasa garam gula
CARANYA :
1 - Panaskan minyak tumis bawang merah,b.putih dan halia hingga naik bau.
2 - Masukkan cili kering dan sos tomato tumis hingga pecah minyak.
3 - Masukkan ikan kembung,daun limau purut,garam gula dan bawang besar.
4 - Gaul hingga sebati,angkat dan boleh dihidang.
IKAN DORI BERLADA
BAHAN2 :
2 Ekor ikan dori - Dipotong kecil
4 Ulas bawang putih - Diketuk
2 Labu bawang besar - Mayang bulat
6 Biji bawang merah - Ditumbuk
3 Tangkai cili kering - Dihiris
2 Batak serai - Dititik
3 Inci halia - Hiris memanjang
Garam gula secukup rasa dan 2 cawan minyak masak
CARANYA :
1 - Panak myk dlm kuali.Goreng ikan hingga masak dan ketepikan.
2 - Keluarkan minyak dan ditinggalkan sedikit.Tumis bawang merah,b.putih dan halia hingga kekuningan.
3 - Masukkan cili kering dan serai masak hingga pecah minyak.
4 - Masukkan ikan,bawang besar dan garam gula secukup rasa.
5 - Kacau hingga sebati dan boleh dihidang.
IKAN KELI GORENG BERLADA
BAHAN2 :
1 Kg ikan keli - bersihkan
Sedikit serbuk kunyit
2 Biji bawang merah - Kisar
5 Ulas bawang putih - Kisar
1 Biji tomato - Belah 4
1 Biji bawang besar - Mayang bulat
10 tangkai cili kering - Kisar
5 Biji cili merah - Kisar
Sedikit air asam jawa
Garam gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARANYA :
1 - Gaul ikan dgn serbuk kunyit,satu sudu makan cili kisar dan garam.Goreng garing ketepikan
2 - Tinggalkan sedikit minyak tadi untuk menumis.Tumis cili kisar hingga garing dan harum.
3 - Masukkan bawang besar,tomato dan bawang kisar,gaul sebati dan tumis hingga garing.
4 - Masukkan air asam jawa dan garam gula,masak hingga kering.Masukkan ikan kacau rata.Hidangkan
CENCARU LADA HITAM
BAHAN2 :
2 Ekor ikan cencaru - Gaul garam kunyit,goreng
3 Batang serai - Mayang
3 Labu bawang besar - Mayang
5 Ulas bawang putih - Mayang
2 Inci halia - Mayang
2 Biji tomato - Belah 4
1 Sudu teh lada hitam - Tumbuk halus
1 Cawan santan
Garam gula secukup rasa
CARANYA :
1 - Tumis bahan mayang hingga layu,Masukkan garam gula,santan,tomato dan lada hitam kacau sebati
2 - Masak hingga mendidih,masukkan ikan yg telah digoreng dan kacau rata.
3 - Biar seketika dan kuah agak pekat.
ASAM PEDAS KERISI TIMUN MASAK
BAHAN2 :
2 Ekor ikan kerisi
5 Tangkai cili kering - Kisar
4 Biji bawang merah - Kisar
2 Ulas bawang putih - Kisar
2 Sudu besar ikan bilis - Tumbuk
1 Biji timun masak - Potong dadu
1 Tangkai daun kesum
5 Cawan air
Garam gula secukup rasa
CARANYA :
1 - Jerang air dan bahan tumbuh hingga mendidih dan bau harum.
2 - Masukkan timun masak.Masak hingga empuk.
3 - Masukkan ikan kerisi,garam gula,daun kesum dan masak hingga sebati.
SINGGANG IKAN TONGKOL
BAHAN2 :
1 Ekor ikan tongkol - Potong
1 Labu bawang besar - Mayang
4 Ulas bawang putih - Mayang
1/2 Inci halia - Mayang
1/2 Inci lengkuas - Diketuk
1 Biji cili merah - Belah 2
1 Biji cili hijau - Belah 2
2 Keping asam gelugur
Garam gula secukup rasa
3 cawan air
* Jika suka letak cili api tanpa dipotong
CARANYA :
1 - Masukkan semua bahan kecuali ikan.Masak hingga mendidih
2 - Bila mendidih,masukkan ikan dan cili
3 - Masak hingga mendidih dan boleh dihidangkan.
GULAI IKAN AYA ALA GANU
BAHAN2 :
1 Ekor ikan aya - Potong n rebus dgn asam gelugur dan ketepikan
5 Labu bawang besar - Kisar
1 Labu bawang putih - Kisar
2 Inci halia - Kisar
1 Inci kunyit - Kisar
1 Inci lengkuas - Kisar
5 Keping asam gelugur
20 Tangkai cili kering - Kisar
Sedikit belacan - Kisar
2 Biji kelapa - Ambil santannya
3 Sudu makan rempah nasi dagang
10 Biji cili api
6 Biji belimbing buluh - Belah 2
1 Sudu makan kerisik
Nise dan garam secukupnya
CARANYA :
1 - Tumis cili kisar bersama belacan dan ketepikan.
2 - Masukkan santan,masak hingga pecah minyak.masukkan semua bahan kisar dan lain2.
3 - Bila kuah agak pekat masukkan cili yg ditumis tadi,ikan,air rebusan,cili padi dan belimbing buluh.
4 - Masak sehingga kuah pekat dan pecah minyak.sedia dihidangkan.
BAHAN IKAN :
4 Ekor ikan kembung
1 Sudu teh serbuk kunyit
2 Inci halia - Kisar
2 Ulas bawang putih - Kisar
1 Sudu teh garam
BAHAN KUAH PERCIK :
8 Biji bawang merah - Kisar
2 Ulas bawang putih - Kisar
2 Batang serai - Kisar
2 Inci halia - Kisar6 Tangkai cilim kering - Kisar
1/2 Kg santan
Garam gula secukup rasa
1 Keping asam keping
CARANYA :
1 - Masukkan santan bersama bahan kisar dan asam keping masak atas api perlahan.
2 - Perasakan dgn garam gula gaul sebati dan masak hingga pekat dan ketepikan
3 - Ikan dilumur dgn semua bahan ikan dan perap seketika.
4 - Bakar ikan sehingga masak dan sambil dituang kuah percik tadi.
SINGGANG KUNING IKAN
BAHAN2 :
2 Ekor ikan tongkol - Potong
2 Inci lengkuas - Ketuk
2 Inci kunyit hidup - Ketuk
7 Biji cili padi - Ketuk
5 Biji bawang merah - Ketuk
3 Ulas bawang putih - Ketuk
4 Keping asam keping
Air secukupnya
Gram gula secukup rasa
CARANYA :
1 - Didihkan air bersama bahan yg diketuk sehingga mendidih.
2 - Masukkan ikan dan asam keping biar seketika.3 - Perasakan dengan garam gula sebelum diangkat.
BAHAN A : IKAN PEKASAM
1 Kg ikan sungai - Sepat Kedah dibelah dan bersihkan
10 - 15 Keping asam keping
Garam kasar secukupnya
BAHAN B : MENGGORENG
1 Biji bawang besar - Mayang
5 Biji cili padi - Mayang
1 Biji limau nipis - Diperah atas ikan
Sedikit minyak untuk menggoreng
CARANYA :
1 - Perap ikan bersama bahan A selama 2 malam.
2 - Kemudian panaskan minyak dan goreng ikan tadi hingga kekuningan.
3 - Masukkan bahan yang dimayang dan goreng hingga bau wangi dan sebati.4 - Angkat dan perah limau nipis diatasnya ketika dihidang.
SARAK IKAN KEMBUNG
BAHAN2 :
2 Ekor ikan kembung - Belah belakang,buang tulang tgh
5 Ekor ikan selayang - Rebus ambil isinya
1/2 Biji kelapa parut
7 Biji bawang merah
4 Ulas bawang putih
2 Inci halia - Hiris halus
2 Inci lengkuas - Hiris halus
2 Sudu teh serbuk cili
1 Sudu teh ketumbar
1/2 Sudu teh jintan manis
Garam gula secukupnya
CARANYA :
1 - Tumbuk bawang merah,bawang putih,halia dan lengkuas hingga lumat.
2 - Masukkan serbuk cili,ketumbar dan jintan manis gaul rata dan sebati.Ketepikan
3 - Tumbuk ikan selayang dgn kelapa hingga lumat dan gaulkan bersama bahan tumbuk tadi hingga rata.
4 - Masukkan kedalam ikan yg dibelah dan kukus hingga masak.
IKAN PATIN BAKAR PEDAS
BAHAN2 :
1 Ekor ikan patin
2 Ulas bawang putih,10 Biji bawang merah
3 Biji cili merah, 10 biji cili padi
3 Batang serai, 4cm Kunyit hidup
Sedikit udang kering,3 Helai daun kunyit
Sedikit Garam dan Gula
Daun pisang / Foil Aluminium - utk membakar
CARANYA :
1-Bersihkan ikan dan toskan.
2-Kisar semua bahan dan lumur pada ikan sehingga sebati
3-Balut ikan patin dengan daun kunyit terlebih dahulu,kemudian balut dengan daun pisang / foil aluminium dan ikan kemas.
4-Bakar atas api yang sederhana dan hingga masak.
IKAN SIAKAP TIGA RASA
BAHAN2 :
1 Ekor ikan siakap sederhana belah 2
Daun ketumbar,Sedikit Air asam jawa
Sedikit minyak,Garam dan Gula
BAHAN KISAR :
4 Tangkai cili kering,2 Biji tomato,2 Bili cili merah
5 Ulas b.putih,2 Biji b.merah,1 Batang serai
Sedikit buah nenas
CARANYA :
1-Bersihkan ikan dan toskan serta lumur sedikit garam.
2-Panaskan minyak dlm kuali dan goreng ikan hingga kekuningan, angkat dan ketepikan.
3-Tumis bahan kisar hingga baunya harum dan agak pekat
4-Masukkan sedikit air asam jawa,garam,gula dan biarkan seketika
5-Masukkan ikan yg telah digoreng tadi dan biar seketika dan sebati
6-Bila sudah pekat sebati boleh masukkan daun ketumbar,gaul dan angkat.
"SELAMAT MENCUBA"
IKAN SIAKAP KUKUS BERCILI
BAHAN2 :
1 Ekor ikan siakap sedang belah 2 , Sedikit daun bawang-Dihiris
1 Inci halia-Mayang , Sedikit air asam jawa ,
Garam dan Gula
BAHAN KISAR :
3 Ulas b.merah dan 6 Ulas b.putih , Sedikit halia 6 Biji cili merah
2 Batang serai
CARANYA :
1-Letak ikan dlm loyang dan masukkan air asam jawa serta garam dan gula
2-Perap ikan bersama bahan kisar dan biarkan seketika
3-Kukus ikan hingga masak
4-Hiaskan dengan daun ketumbar dan halia
SIAKAP KUKUS
BAHAN2 :
1 Ekor ikan siakap - Bersih dan kelar
2 Labu bawang besar dan 2 biji tomato
3 Tangkai cili kering - Dihiris meyerong
5 Biji asam boi dan 5 Biji cendawan butang - Dihiris
2 Sudu teh serbuk lada putih dan 1 sudu teh garam
2 Sudu makan jus limau nipis dan sedikit air
1 Batang lobak merah - Hiris dadu
3 Inci halia - Dihiris nipis memanjang
CARANYA :
1 - Masukkan ikan kedalam bekas mengukus dan campurkan semua bahan bersama sedikit air.
2 - Kukus hingga masak dan sedia dihidangkan.
IKAN TALAPIA BAKAR BERKUAH
BAHAN2 :
1 Ekor ikan talapia-
Dibersih dan dibelah tepi
Sedikit daun kesum, Sedikit daun limau purut
Sedikit susu cair, garam dan gula, Daun Kunyit-Balut ikan
BAHAN KISAR :
5 Tangkai cili kering dan 2 Biji cili merah
Sedikit air asam jawa
2 Ulas b.merah dan 5 Ulas b.putih
1 Inci halia dan 1 Inci Lengkuas
1 Inci kunyit hidup dan Sedikit ketumbar
Sedikit lada hitam
CARANYA :
1-Perapkan ikan dengan bahan kisar selama 15 minit yang telah digaul bersama garam dan gula
2-biar seketika dalam peti sejuk.
3-keluarkan dan balut dgn daun kunyit dan dibalut sekali lagi dlm aluminium
4-bakar dlm aven hingga masak.
*ENAK DIMAKAN BERSAMA NASI PUTIH.
BAHAN2 :
2 Ketul ikan tenggiri - Goreng garing
1 Sudu besar cuka,Sedikit Garam dan Gula
3 Sudu besar minyak masak,6 Sudu besar air / secukupnya
Sedikit bunga lawang,buah pelaga,biji sawi,kulit kayu manis,bunga cengkih
1/2 Biji timun - Mayang halus memanjang
1/2 Biji caret - Mayang halus memanjang
1 Biji bawang besar - Potong 4
5 Biji cili merah - Mayang halus memanjang
BAHAN TUMBUK :
2 Inci halia
6 Ulas bawang putih
6 Ulas bawang merah
CARANYA :
1-Goreng ikan tenggiri sehingga garing dan ketepikan dahulu.
2-Panaskan minyak dan tumiskan rempah ratus bersama bahan yg ditumbuk sehingga kekuningan.
3-Masukkan air,cuka,gula,garam dan ikan yg telah digoreng tadi.masah hingga mendidih
4-Kemudian masukkan sayur-sayuran yg dimayang halus dan masak hingga sayuran lembut.
SUP IKAN MERAH
BAHAN :
2 Keping ikan merah
3 Labu bawang merang - Potong dadu
8 Biji cili padi - Diketuk
2 Sudu makan jus limau kasturi
1 Kuntum bunga kantan - Dihiris
2 Biji tomato - Belah dua
2 Cawan air/secukupnya
1 Cawan bunga kubis - Potong dadu
1 Cawan brokoli - Potong dadu
1/2 Batang lobak merah - Hiris memanjang
1 Sudu teh garam
CARANYA :
1 - Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih.
2 - Masukkan bawang besar,cili padi,jus limau dan bunga kantan.
3 - Setelah mendidih,masukkan ikan,sayur-sayuran dan garam secukupnya
4 - Kacau rata dan biarkan sehingga ia mendidih secukupnya /masak.
BAHAN A :
1 Kg ikan tongkol
1 Biji kelapa - Ambil santan
2 Keping asam gelugur
5 Biji cili api - Ketuk
Garam gula secukup rasa
BAHAN B : KISAR
7 Tangkai cili kering
1/2 Inci kunyit
1/2 Inci lengkuas muda
7 Biji bawang merah
CARANYA :
1 - Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar.Masak hingga pecah minyak
2 - Masukkan santan,asam gelugur,garam gula dan cili api ke dalam periuk
3 - Biarkan mendidih.Masukkan ikan.Biar hingga pekat dan sedia dihidangkan.
KARI IKAN TENGGIRI
BAHAN2 :
3 Ketul ikan tenggiri
3 Sudu makan rempah kari ikan - Bancuh dgn air
2 Tangkai daun kari - Daunnya sahaja
6 Ulas bawang putih - Tumbuk
2 Biji bawang merah - Tumbuk
1 Cm halia - Tumbuk
3 Cawan santan
1 Sudu makan rempah campur
2 Biji cili merah dan hijau - Belah 2
4 Keping asam keping
Sedikit garam dan gula
CARANYA :
1 - Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
2 - Masukkan rempah kari dan gaul rata dan biar hingga pecah minyak
3 - Masukkan santan,garam gula,asam keping dan biar seketika hingga mendidih
4 - Masukkan ikan,rempah campur,daun kari dan cili biar sebati seketika dan pecah minyak.
GULAI DARAT IKAN KELI
BAHAN2 :
5 Ekor ikan keli - Rendam dengan air asam jawa
3 Cawan santan
Sedikit garam gula
8 biji bawang merah - Kisar
2 Ulas bawang putih - Kisar
2 Inci halia - Kisar
2 Inci kunyit hidup - Kisar
5 Tangkai cili kering - Kisar
4 Helai daun kandih
2 Keping asam keping
CARANYA :
1 - Panaskan hingga mendidih,masukkan bahan kisar kacau hingga sebati.
2 - Masukkan garam gula dan asam keping kacau sebati dan biar seketika.
3 - Masukkan ikan dan daun kandih masak seketika angkat dan hidang.
BAHAN A :
2 Cawan isi ikan
1 Mangkuk sedang kacang panjang - Hiris
1 Mangkuk kecil daun limau purut - Hiris
3 Biji telur ayam
1 Cawan serbuk cili
Sedikit sos cili
BAHAN B : KISAR
2 Batang serai dan 5 inci lengkuas10 Tangkai cili kering dan 3 ulas bawang putih
1 Biji bawang merah dan 1 sudu makan serbuk lada hitam
1 Sudu teh garam gula
CARANYA :
1 - Satukan semua ramuan dan gaul hingga sebati.
2 - Bentukkan mengikut citarasa anda dan goreng dalam minyak yg panas.
3 - Hidangkan bersama timun dan sos cili.
No comments :
Post a Comment