بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
ASAM LAKSA SIAM
BAHAN A :
1 1/2 Paket mihun kasar - Celur dan toskan
1 Kg ikan sardin - Rebus bersama 2 keping asam gelugur
4 Batang serai - Diketuk
10 Helai daun limau purut
2 Kuntum bunga kantan - Belah 4
2 Sudu makan sos ikan
6 Keping asam gelugur
1 Sudu makan garam
Sedikit minyak - Menumis
1 Biji kelapa - Ambil santan
BAHAN B : KISAR HALUS
30 Tangkai cili kering - Rebus dahulu
2 Sudu makan udang kering - Rendam dahulu
2 Tangkai daun ketumbar dan 6 biji buah keras
4 Labu bawang besar dan 3 ulas bawang putih
1 Inci lengkuas,1 inci kunyit hidup dan 1 inci belacan
BAHAN HIASAN :
Secukupnya Cili padi dan cili merah - Mayang
Secukupnya Telur rebus
Secukupnya bawang besar dan timun - Mayang
CARANYA :
1 - Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau.
2 - Masukkan air rebusan ikan,santan,sardin,isi ikan,asam gelugur,daun limau purut,sos ikan,garam,bunga kantan dan serai.
3 - Apabila masak,hidangkan dengan mihun dan hias dengan timun,bawang besar,cili merah,cili api dan telur rebus.
No comments :
Post a Comment