بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1 Kg udang harimau sederhana-buang kulit dan kepala
Santan 1/2 kg,Pucuk paku 2 ikat-ambil yg lembut sahaja
5 keping asam keping,garam dan gula
BAHAN KISAR :
3 Inci kunyit hidup, 4 Inci lengkuas
6 Ulas bawang putih,5 Biji bawang merah
3 Biji cili merah
CARANYA :
1-Bersihkan udang dan toskan
2-Panaskan sedikit air hingga mendidih,masukkan bahan kisar dan biar hingga naik bau
3-Masukkan santan dan biar mendidih seketika.Pastikan kepala santan tdk terapung
4-Masukkan pucuk paku,asam keping,garam dan gula biar sebati
5-Masukkan udang dan kacau hingga masak.
6-Enak dimakan bersamna nasi putih/nasi dagang
No comments :
Post a Comment