بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1 Paket mee kuning - Celur,tos
1/2 Ekor ayam - Rebus bersama kaki,asingkan airnya,Isi ayam digoreng dan dicarik
5 Ulas bawang merah dan 4 ulas bawang putih - Tumbuk
1 Inci halia dan 1/2 inci lengkuas - Tumbuk
2 Batang serai - Diketuk
2 Sudu besar rempah soto
Sedikit tauge dan daun sup
Sedikit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga
BAHAN PERGEDEL :
3 Biji kentang - Goreng dan tumbuk
3 Ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih - Hiris
Sedikit isi ayam
3 Tangkai daun ketumbar - Hiris
Garam gula secukup rasa
*Gaul semua bahan,buat seperti bebola,celup dlm telur dan goreng
BAHAN SAMBAL KICAP :
Sedikit cili padi - Tumbuk
Kicap secukupnya
*Campurkan cili dan kicap kacau sebati.
CARANYA :
1 - Tumis semua bahan tumbuk hingga kekuningan dan naik bau.
2 - Masukkan rempah soto,kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga.Tunggu hingga garing dan masukkan sedikit air.
3 - Masukkan air rebusan ayam,serai,kaki dan tulang ayam.Tambah garam gula secukupnya.
4 - Masukkan mee dlm mangkuk,tambah pergedel,tauge dan daun sup.Tuang kuah dan enak dimakan bersama sambal kicap.
No comments :
Post a Comment