بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1 Paket mee kuning - Celur dan toskan
5 Sudu besar rempah kari dan 2 sudu besar serbuk cili
2 Batang serai - Ketuk
1 Biji kelapa - Ambil santan
5 Ketul kaki ayam dan sedikit daun kari
Sedikit air rebusan ayam / stok ayam
Sedikit bebola ikan dan kek ikan - Potong dadu
Sedikit tauhu kering,fucuk dan garam gula
5 Ulas bawang merah,4 ulas bawang putih dan 1 inci halia - Tumbuk lumat
BAHAN HIASAN :
1 Kg isi kerang dan 1 Cawan ayam
Rm1 Tauge dan sedikit bawang goreng
5 Batang daun bawang - Mayang
CARANYA :
1 - Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk serta serai hingga naik bau.
2 - Kemudian masukkan rempah kari,serbuk cili dan kaki ayam.
3 - Masukkan sedikit air rebusan ayam dan biar mendidih seketika barulah masukkan santan.
4 - Masukkan bebola ikan,kek ikan,tauhu kering dan fucuk.Tambahkan garam gula ikut selera dan biarkan kuah masak.
5 - Ketika dihidangkan tambah kerang,isi ayam,tauge,daun bawang dan bawang goreng.
No comments :
Post a Comment