بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN INTI :
50 Gm Nise / Gula merah
50 Gm Gula pasir
2 Helai daun pandan
50 Ml air / Secukupnya
1/2 Biji kelapa parut
BAHAN DOH :
200 Gm tepung pulut
50 Gm tepung pulut hitam
1 Biji kelapa - Ambil santan
Secubit garam
Rm 2 Daun pisang / Secukupnya
BAHAN SANTAN :
140 Gm santan pekat
2 Sudu makan tepung jagung
Secubit garam
CARANYA :
1 - Inti kacau nise,daun pandan dan gula putih bersama air hingga larut dgn api perlahan.
2 - Bila agak pekat masukkan tepung,kelapa parut dan gaul hingga agak kering ketepikan.
3 - Doh gaul tepung pulut,tepung pulut hitam dan garam.Masukkan santan sedikit demi sedikit dan ulu hingga jadi doh.Ketepikan
4 - Satukan bahan santan kacau sebati dan ketepikan.
5 - Ambil doh dan leperkan atas daun pisang dan isikan dgn inti kelapa dan sudukan bahan santan bungkus kemas.
6 - Kukus selama 25-30 mnt / hingga masak.
No comments :
Post a Comment