بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
PULUT PANGGANG
BAHAN2 :
200 Gm beras pulut - Rendam semalaman
300 Ml air / Secukupnya
Secubit garam
Rm 2 Daun pisang
BAHAN INTI :
4 Biji bawang merah - Kisar halus
1 Batang serai - Kisar halus
1 Sedu teh ketumbar - Kisar halus
1 Sudu teh udang kering - Kisar halus
1 Sudu teh jintan manis - Kisar halus
1 Sudu teh serbuk cili
1/2 Biji kelapa parut yang putih
Secubit garam
CARANYA :
1 - Tumis bahan kisar dan masukkan serbuk cili serta garam,goreng hingga garing.
2 - Masukkan kelapa parut gaul rata.Masak hingga sedikit kering dan ketepikan.
3 - Tanak pulut hingga masak dan ketepikan.
4 - Sudukan diatas daun pisang dan isikan inti didalamnya.
5 - Gulung dan ketip dihujung kiri dan kanan.Dibakar hingga kekuningan dan sedikit hitam.
No comments :
Post a Comment