بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1 Kg kepala ikan merah
10 Biji bawang merah - Kisar
2 Inci halia - Kisar
10 Ulas bawang putih - Kisar
10 Tangkai cili kering - Kisar
2 Sudu makan ketumbar - Kisar
2 Sudu makan rempah kari ikan
Air asam jawa secukupnya
2 Sudu makan serbuk jintan putih
1 Sudu teh biji kaskas
1 Sudu teh serbuk lada putih
2 Sudu makan serbuk kunyit
2 Cawan santan
Garam gula secukupnya
10 Biji bendi
CARANYA :
1 - Tumis bahan kisar hingga bau,masukkan rempah kari dan air asam jawa.Gaul rata
2 - Masukkan semua rempah dan masak hingga pecah minyak
3 - Masukkan santan dan ikan biar seketika,masuk bendi serta garam gula.biar mendidih dan angkat
No comments :
Post a Comment