بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
DAGING PEKASAM LEMAK CILI PADI
BAHAN2 :
1/2 Kilo daging - Hiris lebar2
7 Biji cili padi - Tumbuk
4 Biji bawang merah - Tumbuk
1 Inci kunyit hidup - Tumbuk
2 Batang serai - Dititik
1/2 Kg Santan
1 Keping asam keping
1 Helai daun kunyit - Disiat2
Garam gula secukup rasa
Garam kasar secukupnya
CARANYA :
1 - Perap daging dgn garam kasar dan asam keping.Biar seminggu utk hasilkan pekasam
2 - Masukkan bawang merah,serai,kunyit,cili padi,santan dan daging pekasam dlm periuk.
3 - Reneh sehingga daging menjadi empuk dan masukkan garam gula,asam keping dan daun kunyit.
4 - Kacau hingga sebati dan kuah menjadi kekuningan.
No comments :
Post a Comment