بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1 Biji kelapa - Santan saja
Garam secukupnya
BAHAN CENDOL :
20 Helai daun pandan - Kisar
500Ml air n Ditapis
Sedikit warna hijau
1 Sudu kecil air kapur
150Gm tepung kacang hijau
1 Sudu besar tepung beras
430Ml air
BAHAN AIR GULA :
300Gm gula melaka - Cincang
100Gm gula pasir
250Ml air
2 Helai daun pandan - Simpul
CARANYA :
1 - Cendol : Campur air daun pandan,pewarna hijau,air kapur,tepung kacang hijau,tepung beras dan air hingga tidak bergentel.
2 - Kacau atas api sederhana hingga kental dan berkilat.Sediakan semangkuk besar air sejuk.Letak acuan/tapisan cendol diatas mangkuk.
3 - Tuangkan bancuhan yg masak,tekan dgn senduk untuk mendapat bentuk cendol.Biar 15minit sebelum ditoskan dan simpan dlm peti sejuk.
4 - Air gula : Masak semua bahan hingga larut,biar sejuk.
5 - Hidang : Masukkan cendol,kiub ais,kacang,jagung dan lain2.Tuangkan santan yg dicampur dgn garam serta air gula.
No comments :
Post a Comment