Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Friday, May 17, 2013

Cendol mamak

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
CENDOL MAMAK

BAHAN2 :

1 Biji kelapa - Santan saja
Garam secukupnya

BAHAN CENDOL :

20 Helai daun pandan - Kisar
500Ml air n Ditapis
Sedikit warna hijau
1 Sudu kecil air kapur
150Gm tepung kacang hijau
1 Sudu besar tepung beras
430Ml air

BAHAN AIR GULA :

300Gm gula melaka - Cincang
100Gm gula pasir
250Ml air
2 Helai daun pandan - Simpul

CARANYA :

1 - Cendol : Campur air daun pandan,pewarna hijau,air kapur,tepung kacang hijau,tepung beras dan air hingga tidak bergentel.
2 - Kacau atas api sederhana hingga kental dan berkilat.Sediakan semangkuk besar air sejuk.Letak acuan/tapisan cendol diatas mangkuk.
3 - Tuangkan bancuhan yg masak,tekan dgn senduk untuk mendapat bentuk cendol.Biar 15minit sebelum ditoskan dan simpan dlm peti sejuk.
4 - Air gula : Masak semua bahan hingga larut,biar sejuk.
5 - Hidang : Masukkan cendol,kiub ais,kacang,jagung dan lain2.Tuangkan santan yg dicampur dgn garam serta air gula.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...