بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1 Kg peha ayam
Minyak masak secukupnya
250Gm susu cair
Gram gula secukuprasa
1 Kiub pati ayam
3 Sudu besar tepung beras - Bancuh dgn air
BAHAN KISAR :
4 Batang serai
10 Biji bawang merah
4 Ulas bawang putih
12 Tangkai cili merah
4 Inci kunyit hidup
3 Inci lengkuas
8 Biji buah keras
1/2 Sudu besar serbuk ketumbar
1/2 Sudu kecil serbuk jintan manis
Air secukupnya
CARANYA :
1 - Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga wangi.Masukkan ayam dan semua bahan,kacau rata
2 - Masak hingga kuah menjadi pekat dan berkilat.Panggang ayam dlm ketuhar pada suhu 170'C selama 10 minit
3 - Panggang hingga masak dan hidang bersama baki kuah tadi.
No comments :
Post a Comment