Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Tuesday, January 4, 2011

Tart telur

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

TART TELUR

BAHAN KULIT :
 
500Gm tepung gandum
1½ Cawan majerin
1 Sudu besar lemak sayur/shortening/mentega
2 ½ Sudu besar gula
1 Biji telur
 
BAHAN KASTAD :
 
1 Cawan susu cair
4 Biji telur
1 Cawan gula kaster
1 Cawan susu UHT
1 Sudu besar tepung kastad
½ Sudu kecil vanilla
Sedikit pewarna kuning
 
CARANYA :
 
1 - Kulit : Gaulkan semua bahan kulit pastri kecuali telur sehingga menjadi saperti serbuk roti.Pukul telur dalam mangkuk dan masukkan telur sedikit sedikit sambil gaul rata.
 - Padatkan kulit tat di dalam dulang acuan tart yang sudah digriskan lebih kurang 0.5cm. Cucukkan dgn garfu.
 - Bakar selama 8 minit pada suhu 180 darjah C.Jika ada gelembung keluarkan n tekannya semasa panas dengan sudu.Kemudian tuangkan adunan kastad telur ke dalam kulit tart.
 - Bakar semula 7 minit sehingga kastard mengeras.. Sejukkan dan hidangkan.
2 - Kastad : Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati.Tuangkan ke atas kulit tat yg telah dibakar separuh masak.
















No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...