بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
NASI TUMPANG
BAHAN2 :
1/2 Kg beras
2 Liter air
4 Helai daun pisang
1 Biji telur - Dadar n potong dadu
*Masak nasi hingga lembik dan pekat biar sejuk.Ketepikan
BAHAN GULAI IKAN :
1 Ekor ikan tongkol - Potong
10 Biji bawang merah - Kisar
1 Inci halia - Kisar
1 Inci lengkuas - Kisar
10 Tangkai cili kering - Kisar
1 Sudu makan rempah kari ayam
1 Cawan santan pekat
Garam gula secukup rasa
*Panas santan hingga mendidih seketika,masuk semua bahan kacau rata dan biar mendidih.
Masukkan ikan masak hingga pecah minyak.Ketepikan
BAHAN GULAI UDANG :
20 Ekor udang - Buang kulit
10 Biji bawang merah - Kisar
1 Inci halia - Kisar
1 Inci lengkuas - Kisar
10 Tangkai cili kering - Kisar
1 Sudu makan rempah kari ayam
1 Cawan santan pekat
Garam gula secukup rasa
*Masak santan hingga mendidih seketika,masuk semua bahan kacau rata dan biar mendidih.
Masukkan udang masak hingga pecah minyak.Ketepikan
BAHAN SAMBAL KELAPA :
1 Biji kelapa parut - Goreng hingga perang
3 Ekor ikan selayang - Rebus n tumbuk
5 Biji bawang merah - Tumbuk
1/2 Inci halia - Tumbuk
3 Batang serai - Tumbuk
2 Keping nise
Garam gula secukup rasa
*Satukan semua bahan dan tumbuk hingga lumat dan rata.Ketepikan
CARANYA :
1 - Bentukkan daun pisang menjadi bentuk kon.Masukkan nasi lembik,tekan sampai padat.
2 - Masukkan sedikit sambal kelapa dan tekan padat.Masuk telur dadar,tuang nasi lembik atasnya tekan padat.
3 - Ulangi langkah ini sehingga semua jenis lauk berada dalam kon tersebut.
4 - Setelah siap lipat bahagian atas kon tadi dan cucukkan ia dgn lidi.
No comments :
Post a Comment