بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
KEK PISANG COKLAT URAI
BAHAN2 :
230Gm mentega
1 1/2 Cawan gula kaster
2 Biji telur
1 1/2 Cawan pisang emas
1/2 Cawan susu ideal+2 sudu kecil jus limau nipis/lemon
2 Sudu kecil vanilla essen
6 Sudu makan coklat urai
3 Cawan tepung kek
3 Sudu kecil baking powder
1 Sudu kecil baking soda
1 Sudu kecil rempah kek/sebuk buah pala.
CARANYA :
1 - Panaskan ketuhar pada suhu 180'C. Sapukan mentega pada acuan kek bersaiz 7 inci.
2 - Ayak tepung dengan baking soda dan baking powder.Pukul mentega dan gula sehingga gebu.
3 - Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati.Campurkan susu dan pisang. Masukkan pisang dan tepung berselang seli dan kacau sebati.
4 - Akhir sekali kacaukan coklat urai.
5 - Masukkan dalam acuan dan bakar selama 35 minit sehingga keperangan atau bila dicucuk pencucuk bersih dikeluarkan.
No comments :
Post a Comment