بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
KUETIAU HONG KONG
BAHAN2 :
150 Gm kuetiau
3 Ekor udang saiz sederhana - Buang kulit & kepala
1 Cawan sotong - Dipotong
2 Labu bawang besar - Belah 6
1 Biji cili benggala - Potong dadu
1/2 Cawan kacang hitam yang diperap
1 Tangkai cili merah - Potong menyerong
8 Ulas bawang putih - Dicincang
Sedikit tepung jagung
3/4 Cawan air rebusan ayam
Minyak untuk menumis
Garam dan lada sulah secukupnya
CARANYA :
1 - Panaskan sedikit minyak,masukkan kuetiau. Goreng selama 3 minit dan masukkan ke dalam pinggan. Ketepikan.
2 - Masukkan sedikit lagi minyak,tumiskan bawang putih, udang, sotong, bawang besar dan kacang hitam. Goreng selama 2 minit dan masukkan air rebusan ayam, cili benggala, kicap pekat dan cili merah. Kacau hingga rata.
3 - Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah. Masukkan garam dan lada sulah, kacau hingga rata dan tuang ke atas kuetiau. Hidang panas-panas.
No comments :
Post a Comment