بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
10 Biji sengkuang Cina
1 Sudu kecil pewarna merah
100 Gm tepung ubi
200 Gm santan
100 Gm nangka
300 Gm gula
1 Sudu kecil garam
Sedikit santan
CARANYA :
1 - Bersihkan sengkuang Cina dan potong dadu.Kemudian, rendamkan di dalam pewarna merah selama 10 minit sebelum ditoskan airnya.
2 - Setelah itu, gaulkan sengkuang tersebut bersama tepung ubi.
3 - Rebus sengkuang tersebut. Tunggu sehingga sengkuang timbul dan bolehlah diangkat.
4 - Letakkan di dalam bekas berasingan yang telah dicampur dengan sedikit ais supaya tahan lama.
5 - Selepas itu, panaskan santan dengan api perlahan dan masukkan sedikit garam ke dalamnya. Biar sehingga sejuk.
6 - Panaskan gula dan air sehingga mendidih. Kemudian, masukkan nangka ke dalam air gula.
7 - Angkat dan biarkan sehingga sejuk sebelum dihidang bersama santan, sengkuang dan ais.
No comments :
Post a Comment