بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN A :
8 Ekor sotong besar - Bersihkan asingkan kepala dan badan
1 Cawan isi udang - Dicincang kasar
Sedikit serbuk lada putih
2 Helai daun bawang - Mayang
Garam gula secukup rasa
3 Cawan santan
Air asam jawa secukupnya
Minyak secukupnya
BAHAN B : KISAR
4 Biji buah keras dan 1 Batang serai
4 Biji cili merah dan 10 Biji bawang merah
Sedikit belacan dan garam
CARANYA :
1 - Gaulkan isi udang bersama daun bawang,lada putih dan sedikit garam gula.
2 - Sumbat udang 3 suku penuh dlm badan sotong.Cucuk kepala sotong pada badan.
3 - Panaskan minyak dan goreng sotong seketika angkat dan toskan.
4 - Tinggalkan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga kekuningan.
5 - Masukkan santan,garm gula dan masak hingga mendidih.Masuk sotong masak hingga kuah pekat.
6 - Masukkan air asam jawa dan biar mereneh seketika sebelum diangkat.
No comments :
Post a Comment