بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1/2 Kg laksam
3 Cawan santan
8 Biji bawang merah - Kisar
2 Sudu besar lada hitam - Tumbuk
5 Ekor ikan selayang rebus - Tumbuk isinya
8 Batang daun kesum - Hiris
2 Tangkai bunga kantan - Hiris
Tauge secukupnya
Garam gula secukup rasa
CARANYA :
1 - Masukkan ikan,santan,bawang,lada hitam dalam periuk dan masak dgn api sederhana.
2 - Kacau perlahan2 hingga berasap,campurkan garam gula
3 - Letakkan laksam kedalam mangkuk dan taburkan tauge,daun kesum dan bunga kantan atasnya.
4 - Tuang kuah tadi atas laksam dan enak dimakan bersama sambal utk rasa pedas.
No comments :
Post a Comment