بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Salam sejahtera......
Tentu kawan-kawan tertanya-tanya apakah menu yang hendak shada buat untuk minum petang...Petang nanti shada akan masak kuetiau menu yang simple dan semestinya digemari oleh suami dan anak tercinta...
Dah banyak kali shada memasaknya cuma asyik bz dengan tugasan harian dan tempahan makin hari makin mendapat sambutan.Shada tidak tahu sebenarnya kuetiau kungfu rasa macam mana,shada tidak pernah makan dan rasa.Shada buat berdasarkan apa yang shada lihat dan kawan2 yang beritahu.
KUETIAU KUNGFU
BAHAN2 :
1 Bungkus kuatiau
4 Ekor udang - Buang kulit
4 Biji bebola ikan - Belah 2
3 Ulas bawang putih - Cincang
1/2 Inci halia - Cincang
30 Gram baby kailan - Potong
30 Gram Brokoli - Potong
1/2 Batang caret - Potong
20 Gram bunga kubis - Potong
1/2 Kiub pati ayam
1 biji telur - Pukul sedikit
1 Sudu makan tepung jagung - Campur 1 Cawan air
Air untuk merebus
Garam gula secukuprasa
Sedikit serbuk lada putih
Minyak
CARANYA :
1 - Celur kuetiau dgn air rebusan,angkat dan toskan.Panas myk tumis bawang putih n halia hingga wangi
2 - Masukkan udang,bebola ikan,serbuk lada putih dan kiub pati ayam.Goreng seketika
3 - Masukkan bancuhan tepung,caret dan bunga kubis.Kacau hingga mendidih.
4 - Masukkan telur yg dipukul.Biar sekejap/hingga telur naik separuh.kacau dan masukkan garam gula
5 - Masukkan baby kailan dan brokoli.Tutup api kemudian kacau supaya sayur segar dan boleh dihidangkan
No comments :
Post a Comment