بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN LEMPENG KETAYAP :
300Gm tepung gandum
Air pandan secukupnya
1 Sudu kecil tepung jagung
1 Biji telur
1 sudu kecil garam
1 Sudu besar minyak jagung
Sedikit minyak
BAHAN INTI :
Air secukupnya
300Gm kelapa parut
150Gm gula merah
70Gm gula pasir
1 Kuntum bunga cengkih
1 Sudu besar tepung jagung - Bancuh dgn sedikit air
CARA MEMBUAT INTI :
1 - Masak gula merah,gula dan air hingga larut.Masukkan kelapa kacau rata
2 - Masukkan bunga cengkih dan tepung jagung yg dibancuh tadi.Masak hingga pekat dan berkilat ketepikan
CARA MEMBUAT KULITNYA :
1 - Campurkan semua bahan kulit dan kacau hingga tidak berketul dan sebati
2 - Ambil satu senduk masukkan dlm kuali angkat dan hayunkan secara membulat hingga adunan membentuk seperti yang dikehendaki
3 - Sebaik siap angkat dan sudukan inti n gulung segera dgn kemas sebelum ia sejuk.Lakukan hingga habis
No comments :
Post a Comment