Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Saturday, May 18, 2013

Kuih ketayap

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
 
KUIH KETAYAP

BAHAN LEMPENG KETAYAP :

300Gm tepung gandum
Air pandan secukupnya
1 Sudu kecil tepung jagung
1 Biji telur
1 sudu kecil garam
1 Sudu besar minyak jagung
Sedikit minyak

BAHAN INTI :

Air secukupnya
300Gm kelapa parut
150Gm gula merah
70Gm gula pasir
1 Kuntum bunga cengkih
1 Sudu besar tepung jagung - Bancuh dgn sedikit air

CARA MEMBUAT INTI :

1 - Masak gula merah,gula dan air hingga larut.Masukkan kelapa kacau rata
2 - Masukkan bunga cengkih dan tepung jagung yg dibancuh tadi.Masak hingga pekat dan berkilat ketepikan

CARA MEMBUAT KULITNYA :

1 - Campurkan semua bahan kulit dan kacau hingga tidak berketul dan sebati
2 - Ambil satu senduk masukkan dlm kuali angkat dan hayunkan secara membulat hingga adunan membentuk seperti yang dikehendaki
3 - Sebaik siap angkat dan sudukan inti n gulung segera dgn kemas sebelum ia sejuk.Lakukan hingga habis

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...