Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Friday, May 17, 2013

Cream puff

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
CREAM PUFF

BAHAN2 :

1 Cawan air / 250Ml
½ Cawan tepung halus (superfine)/75Gm
½ Cawan tepung gandum biasa (serbaguna)/75Gm
½ Cawan marjerin/100Gm
3 Biji telur
1 Sudu besar gula


CARANYA :

1 - Panaskan oven pada suhu 220'C.Satukan marjerin dan air dalam periuk. Panaskan sehingga marjerin cair.
2 - Mula mendidih, terus masukkan tepung. Kacau dengan pantas sehingga ia kurang melekat pada dinding periuk. Konsistensi perlulah kental. Biarkan adunan betul-betul sejuk.
3 - Selepas sejuk, masukkan telur satu persatu. Kacau sehingga rata dahulu sebelum dimasukkan telur seterusnya.
4 - Gunakan beg paip dan paipkan mengikut bentuk yang anda suka di atas dulang yang telah disapu marjerin.
5 - Renjiskan di atas pastry yang telah dipaip dengan sedikit air.
6 - Masukkan dalam oven selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu pada 190'C bakar selama 15 minit atau sehingga keperangan
7 - Selepas dibakar. Buatlah lubang dibawah atau belah dua secara melintang dan paipkan dengan krim pastri atau sebarang krim yang anda suka dan salutkan atas dengan coklat cair atau ayakkan dengan sedikit gula icing..


CREAM PASTRY


BAHAN2 :

2 Cawan susu UHT / 500ml
½ Cawan gula / 100gm
1 Biji kuning telur
1 Biji telur
4 ½ Sudu tepung jagung / 30gm
3 Sudu tepung kastard / 20gm
1 Sudu kecil esen vanilla

CARANYA :

1 - Campurkan semua bahan dan masak di atas api sehingga likat.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...