بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1 Cawan air / 250Ml
½ Cawan tepung halus (superfine)/75Gm
½ Cawan tepung gandum biasa (serbaguna)/75Gm
½ Cawan marjerin/100Gm
3 Biji telur
1 Sudu besar gula
CARANYA :
1 - Panaskan oven pada suhu 220'C.Satukan marjerin dan air dalam periuk. Panaskan sehingga marjerin cair.
2 - Mula mendidih, terus masukkan tepung. Kacau dengan pantas sehingga ia kurang melekat pada dinding periuk. Konsistensi perlulah kental. Biarkan adunan betul-betul sejuk.
3 - Selepas sejuk, masukkan telur satu persatu. Kacau sehingga rata dahulu sebelum dimasukkan telur seterusnya.
4 - Gunakan beg paip dan paipkan mengikut bentuk yang anda suka di atas dulang yang telah disapu marjerin.
5 - Renjiskan di atas pastry yang telah dipaip dengan sedikit air.
6 - Masukkan dalam oven selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu pada 190'C bakar selama 15 minit atau sehingga keperangan
7 - Selepas dibakar. Buatlah lubang dibawah atau belah dua secara melintang dan paipkan dengan krim pastri atau sebarang krim yang anda suka dan salutkan atas dengan coklat cair atau ayakkan dengan sedikit gula icing..
BAHAN2 :
2 Cawan susu UHT / 500ml
½ Cawan gula / 100gm
1 Biji kuning telur
1 Biji telur
4 ½ Sudu tepung jagung / 30gm
3 Sudu tepung kastard / 20gm
1 Sudu kecil esen vanilla
CARANYA :
1 - Campurkan semua bahan dan masak di atas api sehingga likat.
No comments :
Post a Comment