بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
ASSALAMUALIKUM,
Salam sejatera dan selamat petang semua.......
Alamak ! Nak buat apa ni utk hidangan kat Huny nati,dong deng dong deng dok mikir hahahahaha.Paling senang paling disukai family DONUT !!!!!!! "teriak dam hati".
Tak pernah terfikir untuk buat donut taufu,pertam skali Shada ucapkan ribuan terima kasih pada empunya resepi ni dan harap diizinkan kongsi disini.Shada x ingat ambik kat mana just cari kat internet Hehehehehe.........TQ :)
Pertamakali cuba tak terkata bila ngap skali nak lagi....memang sangat lembut dan rasa x boleh behenti bila dah ngap skali kikikikiki...Resepi ini Shada guna untuk membuat Burger Malaysia.Rasnya memang terbaik !!!!!!
TAUFU DONUT
BAHAN2 :
300 gm tepung gandum
125 gm taufu lembut
1 1/2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur - dipukul sedikit mengunakan garpu
160 ml susu suam atau air suam
40 gm shortening
4 sudu besar gula
6 gm yis
100 gm tepung roti / tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder
Sedikit gula icing utk saluta pada donut
CARANYA :
1 - Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan.
Tips : Ambil plastic bersih dan letakkan doh dalam plastic,ramas beberapa minit ( 5-10 mnt ).Keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan tadi.Anda akan dapat doh yg lembut dan elastik.
2 - Perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik 2x ganda.Selepas itu tumbuk2 doh bagi mengeluarkan angin.
3 - Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 8minit,kemudian bentukkan seperti donut,lubangkan ditengahnya,biar naik 2x ganda.
4 - Goreng hingga keemasan dgn api sederhana.Angkat dan salutkan dengan gula icing.Sedia dihidangkan.
"SeLaMaT MeNcUbA"
No comments :
Post a Comment