Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Tuesday, February 28, 2012

Sambal udang

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

ASSALAMUALAIKUM,
Salam sayang buat semua.............

 
 

N3 kali ini shada kongsi satu resepi yg dihasilkan daripada udang.Hem hem hem bercakap pasal udang ni meme dok habis2 coz ini salah satu lauk kesukaan Hazreeq dan Abienya.


Cara membuat sambal udang ni berbeza dengan sambal udang yg lain,sangat senang dan cepat untuk disediakan.Sambal udang ni lebih sesuai dimakan bersama dengan pulut kuning tetapi ada juga yg tidak menggemarinya.


SAMBAL UDANG :

BAHAN2 :
1/2 kg udang sederhana
Garam gula secukuprasa
1 Mangkuk cili kering - Kisar
15 Biji bawang merah - Kisar
6 Ulas bawang putih - Kisar
Sedikit belacan (Besar duit 50sen) - Kisar
1/2 Cawan air asam jawa
Minyak secukupnya
Pak aji secukupnya - xbubuh
CARANYA :
1 - Udang dibuang kepala dan ekor, dibasuh gaul dgn garam dan goreng sebentar agak2 merah,angkat dan ketepikan
2 - Tumisbahan yg dikisar  hingga garing dan naik bau dan pecah minyak(supaya hilang bau lada).
3 - Masukkan air asam , garam gula dan pak aji secukup rasa.Biarkan merenih...
4 - Akhir sekali masukkan Udang biarkan sebentar dan siap utk di hidangkan.. 


"SeLaMaT MeNcUbA"



No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...