بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
ASSALAMUALAIKUM,
Salam ukhwah dan selamat petang semua.......
Emmmmmm dah lama nak masuk N3 ni but.....asyik-asyik sibuk memanjang dah bertimbun2 resepi n foto yg belum diupdate kat blog ni.
Bercakap pasal laksa dah tentu ramai yg teringat akan laksa kedah,laksa penang,laksa klate,laksaa srawak,asam laksa dan byk lagi sampai x larat nok sebut hahahaha.......Untuk N3 kali ini Shada nok berkongsi resepi Laksa Kedah.
Laksa Kedah adalah resepi turun temurun Tok Shada sebelah abah,Zaman persekolahan dulu Shada selalu dihidangkan dengan laksa kedah bila dah balik cuti hujung minggu "almaklumlah duduk asrama".Dulu Shada ni suka makan saja masak x mau malas nok masuk dapur biarlah kena marah skalipun tetap dok mau masuk jugak hehehehe"keras kepala".
LAKSA KEDAH
BAHAN2 :
1 Paket laksa - Rebu dan toskan
2 Biji bawang besar dan 10 Tangkai cili padi - Mayang
1 Biji timun - Hiris memanjang
Sedikit daun salad - Hiris halus
BAHAN KUAH :
8 Ekor ikan kembung - Rebus ambil isinya dan mesin halus serta airnya disimpan
10 Tangkai cili padi,5 ualas bawang merah,4 ulas bawang putih dan sedikit belacan - Kisar
2 Kuntum bunga kantan - Belah 4
2 Tangkai daun kesum - Mayang
3 Sudu besar cili kering kisar.
Asam keping secukupnya.
CARANYA :
1 - Masukkan kesemua bahan kisar,isi ikan dan daun kesum kedalam air rebusan ikan.
2 - Masukkan asam keping secukupnya dan biar seketika.
3 - Jerang kuah hingga masak,tambah garam gula dan bunga kantan.
4 - Hidangkan laksa dalam mangkuk,bubuh hirisan timun,salad,bawang besar dan cili padi.Tuang kuah atasnya.
Hope resepi ni dapat memberi citarasa yang berlainan
"Selamat Mencuba" - Shada :)
No comments :
Post a Comment