بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
ASSALAMUALAIKUM,
Selamat petang semua.....
Seperti biasa bila dah masuk waktu petang tibalah masa utk menggodek-godek didapur sebelum suami tercinta pulang dari kerja.Puas jugak memikirkan apa yg hendak dimasak sesuatu yg ringan dan lain dari yg lain.Belek-belek kat dapur"alamak......roti dah nok luput,tak boleh jadi mesti kena habiskan kalau tak.....membazir nati".
Tanpa membuang masa Shada terus menyediakan bahan-bahan untuk membuat talam roti hehehehehe........hati dah x sabar dan sedikit berdebar "takut-takut tak jadi"Almaklumlah dah lama orang tak masuk dapur,n kan pulak nok mencuba sesuatu yang baru.
"SELAMAT MENCUBA"
TALAM ROTI
BAHAN LAPIS BAWAH :
4 keping roti Butterscotch
3 keping roti Choco Raisin
1 biji telur
1/4 cwn gula halus
Secubit garam
100 ml santan pekat
125 ml air
1/4 sk vanilla essence
CARANYA :
1 - Panaskan kukusan dan sediakan loyang bulat berukuran 8 inc
2 - Oleskan minyak makan pada loyang dan lapik dasar loyang dengan plastik.Oleskan juga minyak pada plastik.
3 - Roti dipotong kecil/carik-carik dan ketepikan.Satukan semua bahan dan kacau dengan whisker hinga sebati
4 - Masukkan roti tadi dalam adunan dan rendam roti selama 30 minit/sehingga roti lembut dan adunan telah meresap kedalam roti.
5 - Tuangkan adunan dalam loyang.Tutup loyang dengan aluminium foil/balut tutup kukusan dengan kain (utk mengelakkan air menitis atas kuih)
6 - Kukus adunan selama 25 minit dan sementara menunggu adunan masak sediakan lapisan tengah
2 - Oleskan minyak makan pada loyang dan lapik dasar loyang dengan plastik.Oleskan juga minyak pada plastik.
3 - Roti dipotong kecil/carik-carik dan ketepikan.Satukan semua bahan dan kacau dengan whisker hinga sebati
4 - Masukkan roti tadi dalam adunan dan rendam roti selama 30 minit/sehingga roti lembut dan adunan telah meresap kedalam roti.
5 - Tuangkan adunan dalam loyang.Tutup loyang dengan aluminium foil/balut tutup kukusan dengan kain (utk mengelakkan air menitis atas kuih)
6 - Kukus adunan selama 25 minit dan sementara menunggu adunan masak sediakan lapisan tengah
BAHAN LAPISAN TENGAH :
1/4 cwn tepung gandum
1/4 cwn gula halus
Secubit garam
1 biji telur
100 ml santan pekat
100 ml air
sedikit pewarna hijau
sedikit perisa pandan
1/4 cwn gula halus
Secubit garam
1 biji telur
100 ml santan pekat
100 ml air
sedikit pewarna hijau
sedikit perisa pandan
CARANYA :
1 - Satukan semua bahan dengan menggunakan whisker kacau adunan hingga sebati
2 - Tapiskan adunan kedalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang kecil,Sentiasa mengacau adunan hingga naik wap
3 - Adunan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair "pekat mcm susu pekat sahaja tutup api "
4 - Apabila lapisan bawah sudah masak, keluarkan dari kukus.Lap jika ada air pada permukaan kuih
5 - Cakar permukaan kuih dengan garpu dan tuangkan adunan lapisan tengah
6 - Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 25 minit lagi.Sementara menunggu lapisan tengah masak, sediakan lapisan atas pula.
2 - Tapiskan adunan kedalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang kecil,Sentiasa mengacau adunan hingga naik wap
3 - Adunan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair "pekat mcm susu pekat sahaja tutup api "
4 - Apabila lapisan bawah sudah masak, keluarkan dari kukus.Lap jika ada air pada permukaan kuih
5 - Cakar permukaan kuih dengan garpu dan tuangkan adunan lapisan tengah
6 - Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 25 minit lagi.Sementara menunggu lapisan tengah masak, sediakan lapisan atas pula.
BAHAN LAPISAN ATAS :
1/4 cwn tepung kastard
1/4 cwn gula halus
Secubit garam
1/8 sk vanilla essence
2 biji telur
100 ml santan pekat
100 ml air
sedikit pewarna kuning atau oren
1/4 cwn gula halus
Secubit garam
1/8 sk vanilla essence
2 biji telur
100 ml santan pekat
100 ml air
sedikit pewarna kuning atau oren
CARANYA :
1 - Satukan semua bahan dengan menggunakan whisker kacau adunan hingga sebati
2 - Tapiskan adunan kedalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang kecil.Sentiasa mengacau adunan hingga naik wap
3 - Adunan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair "pekat mcm susu pekat sahaja.Tutup api
4 - Apabila lapisan tengah sudah masak, keluarkan dari kukus.Lap jika ada air pada permukaan kuih
5 - Cakar permukaan kuih dengan garpu.Kemudian tuangkan adunan lapisan atas
6 - Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit/sehingga talam masak dengan sempurna
7 - Jika tidak tutup permukaan loyang/tidak balut tutup kukus dengan kain, lap tutup kukus setiap 5 minit untuk menghasilkan permukaan kuih yang kelihatan licin dan rata
8 - Bila masak, sejukkan hingga benar2 sejuk barulah di keluarkan dari loyang.Potong talam dengan menggunakan pisau plastik yang di oleskan dengan sedikit minyak,untuk mendapatkan potongan talam yang cantik
2 - Tapiskan adunan kedalam periuk dan masak dengan menggunakan api yang kecil.Sentiasa mengacau adunan hingga naik wap
3 - Adunan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair "pekat mcm susu pekat sahaja.Tutup api
4 - Apabila lapisan tengah sudah masak, keluarkan dari kukus.Lap jika ada air pada permukaan kuih
5 - Cakar permukaan kuih dengan garpu.Kemudian tuangkan adunan lapisan atas
6 - Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit/sehingga talam masak dengan sempurna
7 - Jika tidak tutup permukaan loyang/tidak balut tutup kukus dengan kain, lap tutup kukus setiap 5 minit untuk menghasilkan permukaan kuih yang kelihatan licin dan rata
8 - Bila masak, sejukkan hingga benar2 sejuk barulah di keluarkan dari loyang.Potong talam dengan menggunakan pisau plastik yang di oleskan dengan sedikit minyak,untuk mendapatkan potongan talam yang cantik
No comments :
Post a Comment