بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
- Garam halus
- Taburkan garam dipermukaan dan belakang tauhu
- Panaskan minyak dan goreng,insyaallah tidak melekat
BAHAN2 :
- Garam
- Air secukupnya
- Masukkan garam dan air kedalam bekas secukupnya.
- Rendam buah peria yg telah dipotong selama 20 minit,sejat dan boleh masak seperti biasa.
KEKALKAN KESEGARAN SAYUR
BAHAN2 :
- Cuka
- Air secukupnya
- Masukkan air dan cuka dalam bekas,rendam sayur seketika
- Bilas dengan air bersih,Insyaallah sayur segar semula bahkan segala kotoran juga hilang
LEMBUTKAN DAGING
BAHAN2 :
- 3 Helai daun betik
- Bungkus daging yg dipotong dgn daun betik selama 20 minit dan bukakan.
- Masaklah mengikut selera anda.Selain cara ini anda boleh juga rebus daging bersama pucuk betik
ELAKKAN BAU HANYIR
- Lumur sedikit cuka masakan pada lauk 45 minit/sejam.Kemudian bilas hingga bersih
- Perap dgn asam jawa,air perahan limau nipis/limau kasturi selama 15 minit.Bilas dan bersihkan
- Tepung gandum juga boleh digunakan bagi menghilangkan hanyir dgn cara perapkan selama 30 minit,kemudian bilas
- Ambil beberapa helai daun kadok dan daun kesum dan dimasak bersama2 ikan air tawar.bau hanyir ikan akan hilang sendirinya
TAUGE KEKAL SEGAR
BAHAN2 :
- Limau nipis
- Semangkuk air / Secukupnya
CARANYA :
- Masukkan tauge dalam semangkuk air.Masukkan perahan limau nipis
- Gaul sebati dan simpan dalam peti sejuk
No comments :
Post a Comment