Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Tuesday, April 19, 2011

Tips Dunia Kulinari

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

GORENG TAUHU TIDAK MELEKAT

BAHAN2 :
  • Garam halus
CARANYA :
  1. Taburkan garam dipermukaan dan belakang tauhu
  2. Panaskan minyak dan goreng,insyaallah tidak melekat
HILANGKAN KEPAHITAN PERIA

BAHAN2 :
  • Garam
  • Air secukupnya
CARANYA :
  1. Masukkan garam dan air kedalam bekas secukupnya.
  2. Rendam buah peria yg telah dipotong selama 20 minit,sejat dan boleh masak seperti biasa.

KEKALKAN KESEGARAN SAYUR

BAHAN2 :
  • Cuka
  • Air secukupnya
CARANYA :
  1. Masukkan air dan cuka dalam bekas,rendam sayur seketika
  2. Bilas dengan air bersih,Insyaallah sayur segar semula bahkan segala kotoran juga hilang
LEMBUTKAN DAGING

BAHAN2 :
  • 3 Helai daun betik
CARANYA :
  1. Bungkus daging yg dipotong dgn daun betik selama 20 minit dan bukakan.
  2. Masaklah mengikut selera anda.Selain cara ini anda boleh juga rebus daging bersama pucuk betik

ELAKKAN BAU HANYIR
  1. Lumur sedikit cuka masakan pada lauk 45 minit/sejam.Kemudian bilas hingga bersih
  2. Perap dgn asam jawa,air perahan limau nipis/limau kasturi selama 15 minit.Bilas dan bersihkan
  3. Tepung gandum juga boleh digunakan bagi menghilangkan hanyir dgn cara perapkan selama 30 minit,kemudian bilas
  4. Ambil beberapa helai daun kadok dan daun kesum dan dimasak bersama2 ikan air tawar.bau hanyir ikan akan hilang sendirinya


TAUGE KEKAL SEGAR

BAHAN2 :
  • Limau nipis
  • Semangkuk air / Secukupnya

CARANYA :
  1. Masukkan tauge dalam semangkuk air.Masukkan perahan limau nipis
  2. Gaul sebati dan simpan dalam peti sejuk

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...