بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
COKLAT MARBLE CREAM CHEES BROWNIES
BAHAN COKLAT BROWNIES :
125Gm butter - Potong kiub
270Gm bittersweet cooking chocolate - Potong kiub
1/2 Cawan gula perang
2 Biji telur grade A - Pukul sedikit
1/2 Cawan tepung - Tepung super fine Blue Key
1 Sudu kecil esen vanila
2 Sudu kecil mocha paste
CARANYA :
1 - Butter dan cooking chocolate dicairkan dengan menggunakan kaedah double boil atau medium high microwave selama 1 minit.keluarkan kacau sebati,masak lagi dalam masa 30 saat dan biarkan sejuk
2 - Masukkan gula perang dan telur yang telah dipukul tadi dan kacau.Campurkan esen vanila dan tepung,kacaul rata dan sebati.
3 - Masuk dalam acuan loyang dan ketuk biar sekata
BAHAN2 CREAM CHEES - TOPPING :
400Gm Philadelphia cream cheese - biarkan dalam suhu bilik seketika
2 Biji kuning telur grade A - Pukul sedikit
7 Sudu besar gula pasir
1 Sudu kecil esen vanila
CARANYA :
1 - Menggunakan hand @ stand mixer pukul cream cheese sehingga lembut.
2 - Masukkan gula,telur dan esen vanila.Pukul sebati hingga ringan dan kembang.ketepikan
*Ambil acuan coklat brownies yg telah dimasukkan dlm loyang.letakkan adunan cream chees atasnya.
*Dicorakkan dengan menguunakan lidi.Tarik ikut suka hingga jadi corak kesukaan.
*Bakar suhu 180'c selama 25minit atau hingga masak
BROWNIES
BAHAN2 :
100Gm coklat
130Gm butter
250Gm gula
4 Biji telur
130Gm tepung
5Gm serbuk penaik
50Gm badam / walnut
4 - Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180'C selama 40 minit
BROWNIES 3 RASA 3 JENIS
BAHAN A :
250Gm coklat masakan
310Gm butter
250Gm gula
5 Biji telur
Sedikit esen vanila
200Gm tepung
20Gm serbuk koko
BAHAN PILIHAN :
100Gm badam cincang
100Gm kismis
100Gm walnut
BAHAN KRIM :
357Gm coklat masakan
142Ml susu segar
CARANYA :
1 - Cairkan coklat dan butter secara double boiler ketepikan.Pukul gula dan telur hingga kembang
2 - Tuangkan esen vanila dan masukkan coklat yang dicairkan tadi.
3 - Satukan tepung dan serbuk koko dan diayak.Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi.
4 - Maukkan separuh adunan badam cincang,separuh kismis,separuh walnut.Tuang adunan dlm acuan dan bakar suhu 180'c selama 40Minit.
KRIM :
1 - Masak susu hingga berbuih dan masukkan coklat
2 - Setelah sejuk sapukan krim dan taburkan dengan badam/kismis/walnut diatas kek
BROWNIES
BAHAN2 :
100Gm coklat
130Gm butter
250Gm gula
4 Biji telur
130Gm tepung
5Gm serbuk penaik
50Gm badam / walnut
CARANYA:
1 - Masak coklat dengan mentega menggunakan kaedah double boiler.Sejukkan
2 - Pukul gula dan telur sehingga kembang.Masukkan coklat yang telah dimasak tadi ke dalam adunan.
3 - Masukkan tepung dan serbuk penaik.Akhir sekali masukkan badam atau walnut4 - Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180'C selama 40 minit
BROWNIES 3 RASA 3 JENIS
BAHAN A :
250Gm coklat masakan
310Gm butter
250Gm gula
5 Biji telur
Sedikit esen vanila
200Gm tepung
20Gm serbuk koko
BAHAN PILIHAN :
100Gm badam cincang
100Gm kismis
100Gm walnut
BAHAN KRIM :
357Gm coklat masakan
142Ml susu segar
CARANYA :
1 - Cairkan coklat dan butter secara double boiler ketepikan.Pukul gula dan telur hingga kembang
2 - Tuangkan esen vanila dan masukkan coklat yang dicairkan tadi.
3 - Satukan tepung dan serbuk koko dan diayak.Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi.
4 - Maukkan separuh adunan badam cincang,separuh kismis,separuh walnut.Tuang adunan dlm acuan dan bakar suhu 180'c selama 40Minit.
KRIM :
1 - Masak susu hingga berbuih dan masukkan coklat
2 - Setelah sejuk sapukan krim dan taburkan dengan badam/kismis/walnut diatas kek
No comments :
Post a Comment