Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Wednesday, May 4, 2011

COOKIES

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

COKLAT OREN COOKIES

BAHAN-BAHAN:
6 Sudu besar mentega
6 Sudu besar gula kastor
1 Biji telur
1 Sudu besar susu
2 Sudu besar serbuk koko

BAHAN HIASAN:
Coklat oren - Cairkan
Coklat  masak - Cairkan

CARANYA :
1 - Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan susu.
2 - Akhir sekali masukkan tepung dan serbuk koko. Kacau sehingga menjadi doh. Canai dan terapkan bulat.
3 - Bakar pada suhu 180oC selama 10 hingga 12 minit. Angkat dan biarkan ia sejuk.
4 - Paipkan coklat oren dan coklat makan  di atas biskut dan biarkan keras.


MASAM MANIS COOKIES

BAHAN2 :
250 Gm mentega
150 Gm gula perang
50 Gm gajus - Mesin
50 Gm asam gambir  - Hancurkan
1 Biji kuning telur
2 Sudu makan madu
200 Gm tepung gandum
BAHAN HIASAN:
Kuning telur
Gajus
CARANYA :
1 - Pukul mentega, gula, telur dan madu hingga sebati.Masukkan gajus, asam gambir  dan tepung gandum, kacau menjadi doh.
2 - Terap mengikut cita rasa dan hiaskan.
3 - Bakar pada suhu 180 0C selama lebih kurang 15 hingga 20 minit.

CENDAWAN COOKIES

BAHAN2 :
125 Gm mentega
60 Gm gula aising
1 Biji kuning telur
30 Gm tepung jagung
20 Gm susu tepung
BAHAN HIASAN:
Coklat putih secukupnya
Gula hiasan
CARANYA :
1 - Pukul mentega, telur dan gula. Masukkan tepung gandum dan uli.
2 - Terap menggunakan bentuk cendawan.Akhir sekali bakar pada suhu sama seperti biskut di atas.
3 - Untuk hiasannya, cairkan coklat putih dan sapu di atas biskut.
4 - Letakkan gula hiasan. Biarkan keras.

MENTEGA KACANG COOKIES

BAHAN-BAHAN:
1/2 Cawan mentega tanpa garam
3/4  Cawan mentega kacang
1 Cawan gula merah
1 Biji telur gred A
1/2 sudu kecil vanila
1 Cawan tepung gandum
3/4 Sudu  soda bikarbonat
Coklat dan coklat urai sebagai hiasan
CARANYA :
1 - Panaskan oven 180'C dan siapkan dulang pembakar.
2 - Krimkan mentega, mentega kacang dan gula. Tambahkan telur dan vanila. Putar dengan kelajuan sederhana. A
3 - Ayak tepung bersama baking soda. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega.
4 - Buat bentuk yang disukai. Bakar dan sejukkan.
5 - Cairkan coklat, celupkan sebahagian dari biskut dan taburkan coklat urai di atasnya.  

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...