بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
BAHAN2 :
1 Ikat kankung - Potong
8 Biji fish ball - Belah 2
4 Ulas bawang putih - Tumbuk
4 Tangkai cili api - Tumbuk
Garam gula secukuprasa
Minyak
CARANYA :
1 - Panas minyak,tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.Masukkan fishball gaul seketika
2 - Masukkan kankung dan garam gula.Gaul sebati hingga kankung separuh masak
BAHAN2 :
1 Ekor terbuk masin - Potong 2
4 Biji bawang merah - Mayang halus
12 Tangkai cili api - Potong halus
1/2 Biji limau nipis
Minyak
BAHAN REMPAH :
1/2 Sudu kecil serbuk lada hitam
1 Sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 Sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 Sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 Sudu tepung jagung
1 Biji telur
CARANYA :
1 - ikan terbuk digaul bersama bahan rempah dan perap selama 15 minit.
2 - Panaskan minyak dan goreng ikan hingga kekuningan dan bau harum
3 - Masukkan bawang merah dan cili api,gaul seketika dan sebelum hidang perah limau nipis atas ikan tadi
IKAN SIAKAP KUKUS & KERABU
BAHAN2 :
1 Ekor ikan siakap - Sederhana
2 Biji mangga muda - Hiris
2 Biji bawang merah - Hiris
3 Tangkai cili merah - Hiris
3 Tangkaim cili padi - Hiris
3 Sudu besar jus limau kasturi
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Kukus ikan siakap yg telah dibersihkan hingga masak.Ketepikan
2 - Satukan semua bahan dan gaul hingga sebati.Setelah siap tabur atas ikan kukus tadi
DAGING MASAK HITAM
BAHAN2 :
1/2 Kg daging batang pinang
3 Labu bawang besar
10 Ulas bawang putih
350Gm cili kisar
3 Sudu besar kicap hitam
2 Sudu besar sos tiram
Minyak secukupnya
Garam gula secukuprasa
BAHAN2 HIASAN :
5 Tangkai cili merah - Mayang
2 Tangkai cili hijau - Mayang
5 Tangkai daun sup - Hiris
2 Helai daun limau purut - Hiris
CARANYA :
1 - Tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.Masukkan cili kisar dan cili padi gaul mesra dan hingga pecah minyak
2 - Masukkan daging gaul dan tutup seketika supaya daging cepat empuk.
3 - Bila daging dah agak masak,masukkan kicap dan sos tiram gaul rata,tutp seketika
4 - Sebelum angkat gaulkan bahan2 hiasan hingga mesra dan boleh dihidangkan
KETAM LEMAK WIF NANAS
BAHAN2 :
1/2 Kg ketam - Belah2
6 Biji bawang merah - Kisar
4 Ulas bawang putih - Kisar
1 Helai daun kunyit - Hiris
10 Biji cili padi - Kisar
2 Inci kunyit hidup - Kisar
1 Biji santan kelapa
2 Batang serai - Diketuk
Garam gula secukuprasa
Buah nanas secukupnya - Potong kiub
2 Biji tomato - Potong 4
4 Tangkai cili merah - Belah 2
CARANYA :
1 - Panas periuk masukkan bahan kisar,serai dan daun kunyit.Kacau hingga naik bau
2 - Masukkan sedikit air dan ketam,biar mendidih.masukkan nanas,tomato,cili merah dan garam gula
3 - Perlahankan api dan masukkan santan kacau hingga mendidih.Sedia utk dihidangkan
AYAM GORENG BERSANTAN
BAHAN2 :
1/2 Kg ayam - Potong
6 Biji buah keras - Kisar
2 Inci lengkuas - Kisar
5 Batang serai - Kisar
15 Tangkai cili padi - Kisar
4 Sudu besar cili kisar
7 Biji bawang merah - Kisar
4 Ulas bawang putih - Kisar
2 Inci halia - Kisar
2 Inci kunyit hidup - Kisar
Santan RM1
10 Helai daun limau purut - Hiris
2 Helai daun kunyit - Hiris
Grama gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Ayam digoreng separuh masak,ketepikan.
2 - Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan santan,daun limau dan kunyit.Gaul mesra
3 - Masukkan ayam yg digoreng tadi dan perasakan dengan garam gula,gaul sebati dan masak hingga kuah jadi pekat.
UDANG GORENG BEREMPAH
BAHAN2 :
1/2 Kg udang galah - Goreng ketepikan
3 Labu bawang besar - Kisar
10 Ulas bawang putih - Kisar
8 Inci halia - Kisar
2 Sudu besar serbuk kari udang
Garam gula secukuprasa
1 Kuib pati ayam
Daun kari secukupnya
2 Tangkai cili hijau - Mayang
2 Tangkai cili merah - Mayang
Minyak
CARANYA :
1 - Tumis bahan kisar bersama daun kari hingga naik bau.Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air,kacau sebati dan biar hingga pecah minyak
2 - Masukkan udang yg digoreng tadi dan gaul hingga sebati.Masukkan garam gula,kiub pati ayam dan cili.Gaul mesra dan boleh dihidangkan
No comments :
Post a Comment