بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
COKLAT COOKIES
BAHAN2 :
1 Cawan mentega
3/4 Cawan gula aising
Secubit garam halus
3 Sudu besar susu tepung
3 Cawan tepung gandum
Sedikit coklat emulco
Cip coklat untuk hiasan
CARANYA :
1 - Putar mentega bersama gula hingga kembang.Masukkan garam dan susu tepung, kacau rata.
2 - Masukkan tepung, gaul rata.Bahagikan adunan kepada dua bahagian. 1/3 adunan dibiarkan warna asal manakala 2/3 adunan dicampurkan coklat emulco.
3 - Sediakan piping bag dengan nozel bentuk bentuk bintang yang berbeza saiznya.
4 - Masukkan kedua-dua adunan ke dalam piping bag yang berasingan. (Nozel bintang besar untuk adunan coklat dan bintang kecil untuk adunan warna asal).
5 - Paipkan adunan coklat dahulu, diikuti dengan warna asal di atasnya.
6 - Hias dengan cip coklat dan bakar sehingga masak.
WHITE BADAM COOKIES
BAHAN2 :
250 Gm coklat putih - Dipotong kiub
400 Gm badam - Dihiris memanjang dan dipanggang
Coklat urai - Untuk hiasan
Cawan kertas saiz kecil
CARANYA :
1 - Cairkan coklat putih melalui kaedah 'double boiler'.Padamkan api dan masukkan badam panggang dan gaul hingga rata.
2 - Masukkan sesudu kecil adunan badam ke dalam cawan kertas dan taburkan coklat urai sebagai hiasan.
3 - Dinginkan dalam peti sejuk 3-5 minit atau hingga coklat beku sebelum dimasukkan ke dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti sejuk.
BUTTER COOKIES
BAHAN2 :
190 Gm mentega
100 Gm gula aising
2 Biji telur putih
250 Gm tepung
150 Gm tepung ubi
100 Gm kuaci bunga matahari
1/2 Sudu kecil tepung kastad
CARANYA :
1 - Pukul mentega dan gula aising sehingga sebati.Masukkan putih telur, tepung, tepung jagung dan kuaci bunga matahari.
2 - Kemudian sejukkan di dalam peti sejuk.Setelah itu, terap mengikut acuan yang digemari.
3 - Letakkan adunan di dalam loyang pembakar dan bakar pada suhu 170oC selama 15 minit.
COKLAT CIP COOKIES
BAHAN2 :
1 Cawan mentega
1 Cawan gula merah
1/2 Cawan gula kastor
3 Biji telur
1 3/4 Cawan tepung
1 Sudu teh vanila
1 Sudu teh serbuk penaik
1/4 Cawan cip coklat
CARANYA :
1 - Pukul mentega bersama gula selama dua minit.Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi sehingga kembang.
2 - Campurkan tepung, serbuk penaik dan garam ke dalam adunan dan kacau lagi sehingga sebati.
3 - Masukkan cip coklat dan kacau rata.
4 - Bentukkan bulat-bulat dan susun dalam dulang pembakar dan bakar sehingga masak
No comments :
Post a Comment