Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Monday, August 19, 2013

Coklat moist caramel kek

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
Assalamualaikum....
 
Selamat malam semua....
Alhamdulillah bertemu sekali lagi kita dimalam hari pada hari ahad yang bakal berkunjung seketika nanti.Hari ni shada nak kongsi satu resepi kek pada shada rasanya yang sangat sedap hingga memikat kalbu.
Mulanya shada pun ragu-ragu dengan resepi ni...takut tak jadi seperti yang diharapkan.Resepi ini shada guna teknik yang sama macam membuat kek caramel cuma...keknya shada gantikan dengan coklat moist.berdebar2 pada pertama kali mencubanya...asyik terpikir bagaimana rasanya??
adakah sama macam kek caramel yang memukau???macam mana ni???
Pada mulanya tak terfikirpun nak buat kek ni...
Lepas shada cuba kek caramel dari resepi kak ita,rasanya sungguh sedap dan kebetulan pulak caramel adalah kegemaran suami.Mulalah idea datang nak gabungkan dengan coklat moist coz kek coklat moist adalah kegemaran anak shada.
Sebagai seorang ibu shada akan berpuas hati dan gembira apabila dapat hasilkan sesuatu yang menarik dan memenuhi citarasa suami dan anak.Walaupun penat didapur ia tetap memberi satu kepuasan yang tidak dapat dinilai dengan kata-kata.
Alhamdulillah bila tengok hasilnya meme the boom hahaha....
dah menjadi mulalah tunjuk taring buat byk2 bagi jiran2 rasa...
Syukur alhamdulillah dapat respon yg terbaik dan semenjak haitu tambah satu lagi koleksi kek utk kekmanis...
Jom cuba..!
 
COKLAT MOIST CARAMEL KEK

 
BAHAN CARAMEL :
STEP 1
1. 2 sb gula pasir ditabur atas loyang
2. Buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur
 - Ratakan pada loyang supaya nanti kek yang dah siap tak melekat bila dikeluarkan dari loyang
 
BAHAN B :
STEP 2
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat manis
70 gm gula kastor
1/2 sk esen vanila
2 biji kuning telur
3 biji telur
STEP 3 :
1. Kacau perlahan dan tapiskan kedalam loyang gula hangus tadi.
STEP 4 :
1. Bakar caramel secara steam bake pada suhu 180'c selama 15minit.
Sementara itu siapkan bahan kek coklat moist.
BAHAN A :
 
1 cwn serbuk kok
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 cwn gula kastor
1 cwn minyak jagung
 
CARANYA :
 
1. Satukan semua bahan dlm periuk,kemudian gaul rata dan masak atas dapur dgn api perlahan sambil dikacau hingga sebati.
2. Bila sebati padamkan api dan rehat sekejap.
 
BAHAN B :
 
3/4 cwn tepung gandum - Ayak
1 sk soda bikarbonat - Ayak
1 sk baking powder - Ayak
 
BAHAN C :
 
4 biji telur pukul atau blend.
( 3 biji telur + 2 biji putih telur lebihan caramel)
 
CARANYA :
 
1. Satukan bahan B & C kedalam bahan A.secara berselang - seli dan gaul sebati dengan whisk/senduk.
2. Tuang adunan kedalam loyang caramel tadi yang telah pecah meletup-letup dan bila tuang bungi krup krap2.
3. Bakar secara steam bake pada suhu 180'c selama 1jam atau sehingga masak mengikut kepanasan oven masing-masing.
4. Sejukkan dan hingga kek merenggang baru diterbalikkan

 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...