Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Saturday, August 24, 2013

Onde-onde

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 Assalamualaikum....
Salam ukhwah buat semua ....

Alhamdulillah....
Haini dapat kongsi satu resepi kuih-muih yang cukup sinonim dengan bulan puasa.
Onde-onde sangat terkenal di negeri cik siti wan kembang pada musim bulan ramadhan.
Bak kata pepatah kalau xdok kuih onde-onde maka xlengkaplah bebuka pada haitu...

Di klate kuih onde-onde ini agak unik berbanding di tempat lain kerana kebiasaanya orang menggunakan gula melaka sebagai intinya,tetapi... di klate intinya dibuat dari nise,rasanya lebih sedap dan kurang manisnya.Bagi penggemar kuih ini sudah pasti dapat membezakan rasa kedua2nya.

ONDE-ONDE

BAHAN :

1 cawan tepung pulut
2 sb tepung beras
5 helai daun pandan - Ambil airnya
Nise secukupnya - di potong kiub kecil
Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
Sedikit pewarna hijau

  CARANYA :

  1. Didihkan air 3/4 penuh dalam periuk.
  2. Kisar daun pandan bersama sedikit air dan tapis. campurkan sedikit pewarna hijau dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung pulut dan tepung beras sehingga menjadi adunan yang boleh digentel.
  3. Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan nise sebagai inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
  4. Rebus dalam air mendidih sehingga onde-onde timbul. Angkat dan toskan.
  5. Salut buah melaka dengan kelapa parut, gaul rata dan hidangkan.
 
 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...