Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Wednesday, August 21, 2013

Briyani ayam

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
 
Assalamualaikum...
 
Apa khabar semua ? shada harap semuanya sihat walafiat hendaknya
Alhamdulillah...akhirnya dapat jugak shada masak briyani ayam walaupun kurang sihat.
Bila dalam keadaan kurang sihat mulalah mai ragam dia.......
nak makan itu ini dan serba tak kena duduk selagi tak boleh apa yang nak.
Kalau ikutkan hati meme nok minta suami belikan tetapi....
faham-faham ajelah suami nga anak bukannya suka sangat makan kedai kecuali terdesak sangat2 barulah nak makan.
Emmm apalagi mulalah merempit kat dapur bila tengok jam dah pukul 12.40 aduh aduh....sempatkah nak masak ni ??? terjah jangan tak terjah cik mek oiiiii hahahaha......
shada masak secepat yang mungkin dan sesimple yang mungkin dah tak boleh nak berhias bagai pukul 1.20 dah nak makan.kelam kabut kat dapur hanya sempat ambik gambar yang belum siap,insyaallah shada akan buat lagi untuk ambik fotonya..
Jom layan resepinya...
 
BRIYANI AYAM


BAHAN2 :
1 Ekor ayam - Potong 8
500 gm Beras basmati - Basuh toskan
1 sb butter
2 sb minyak sapi
2 batang Kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 Labu bawang besar - Mayang
1 sb serbuk kunyit
1/2 cawan yogurt
4 biji tomato - dibelah empat
4 tangkai cili hijau - Potong 2
Garam gula secukup rasa
3 tangkai daun kari
1 Tin susu cair
1 sb badam kisar dan gajus
3 helai daun pandan - disimpul

BAHAN KISAR :
2 inc halia
8 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
1 sk serbuk cili
1 sk serbuk lada hitam

CARANYA :
1.Panaskan minyak sapi dan butter,tumis rempah ratus dan bawang
   besar sehingga perang.
2.Masukkan ayam dan goreng seketika,kemudian bubuh kunyit serbuk dan
   bahan yang dikisar kacau rata.
3.Tambah yogurt,tomato,cili hijau,daun pandan,garam gula dan daun kari.renihkan selama beberapa minit.
4.Tuang susu cair dan masukkan sertbuk badam n gajus.
5. Kacau dan masak hingga mendidih.
6.Masukkan beras yang ditoskan,kacau sebati dan biar hingga masak. Hidangkan panas dengan sekeping ayam,acar dan sambal.
 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...