بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

3 biji Kuning telur gred A
20g Chocolate chips
50g Chocolate - Disagat ( milk chocolate)
30g raisin
30ml Susu cair / susu penuh krim
2 sudu besar minyak masak
30g Gula kastor
1 sb Serbuk koko
90g Tepung naik sendiri (self raising)
BAHAN B :
3 biji Putih telur gred A
1/4 sk Cream of tartar
50g Gula kastor
1. Panaskan oven terlebih dahulu 170'c selama 15mnt.
2. Pukul putih telur & cream tartar sehingga setengah kembang solf peak.
Perlahan-lahan masukkan gula kastor sambil dipukul dengan kelajuan
tinggi sehingga kembang stiff peaks- meringue
3. Tuangkan meringue secara skit2 ke dlm adunan kuning telur sambil
dikaup balikkan guna spatula/senduk kayu secara perlahan - jgn terlebih
kacau.
4. Tuang ke dlm loyang 8'inc.Bakar pada suhu 170"C selama
30 minit.Mengikut kepanasan oven masing2.
4.Setelah masak,keluarkan dari oven dan terbalikkan ke atas redai,
biarkan ia sejuk baru tanggalkan dari loyang.
5.Setelah kek sejuk,hias dengan chocolate scroll dan tabur dengan serbuk
koko mengikut kreativiti.
No comments :
Post a Comment