بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum...
Salam pagi jumaat buat semua......
Shada harap semoga kalian berada dalam keadaan baik-baik sahaja....
sentiasa dalam lindungan Allah SWT dan ceria - ceria selalu.
Alhamdulillah shada masih lagi dikurniakan kesihatan yang baik oleh Allah SWT,mungkin berkat dari doa rakan semua yang tak pernah putus berdoa untuk shada sekeluarga....Syukur padaNya Yang Maha Esa.
Terlebih dahulu shada ingin merakamkan juataan terima kasih pada kawan-kawan yang tidak putus-putus bertanyakan resepi dan membuat tempahan dengan shada.Tiada perkataan lain yang mampu shada ungkapkan selain rasa syukur dan ucapan terima kasih yang tak terhingga.
Kali ini shada ingin berkongsi satu jenis cookies yang shada ambik resepi dari kak ita masammanis.haitu ada jualan dikoperasi sekolah adik,jadi adik shada minta buatkan cookies.kebetulan waktu tu..shada tgh membelek-belek blog kak ita utk cari idea nk mendeko kek...terjumpa pula post kak itapasal cookies.apalagi belasah laa kali ni hehehe...lagipun resepi kak ita memang best dan sgt cantik.
Jom kita cuba resepi dari kak ita
BISKUT COKLAT CHIP
BAHAN2 :
1/2 cwn Tepung gandun
1 sk Baking Powder
1/2 sk Serbuk kopi segera
470 gm Coklat masakan - di cincang
58gm Mentega
370gm Gula kastor
4 biji telur size A
1 sk Esen vanilla
3 cwn Coklat chip
CARANYA :
1 - Cairkan coklat masakan bersama mentega hingga cair berkilat secara double boiling.
2 - Satukan tepung, baking powder, kopi segera, kemudian di ayak
3 - Dalam bekas pemukul, putar telur dan gula sehingga putih dan pekat selama 5 minit
4 - Masukkan esen vanilla, campuran coklat dan mentega tadi putar rata.Tambahkan adunan tepung yang telah di ayak dan gaul rata
5 - Masukkan coklat chip dan gaul sempurna.Tutup bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais paling kurang 1 jam. Sebaiknya di simpan semalaman.
6 - Panaskan ketuhar pada suhu 180 C selama 15 minit sebelum digunakan.
7 - Sudukan adunan di atas tray yang di alas dengan baking paper.Jarakkan susunan kerana cookies ini mengembang bila di bakar
8 - Bakar dalam oven selama 15 minit, sehingga permukaannya retak- retak atau merekah
Pastikan cookies tidak terlebih bakar
9 - Keluarkan dari oven dan segera tanggalkan dari kertas pembakar
Susun atas redai hingga sejuk sebelum di letakkan dalam balang kedap udara.
No comments :
Post a Comment