بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

1.Panaskan ketehar pada suhu 180 C.Sediakan loyang ukuran 8 inci
Leserkan dengan butter dan lapik dasar loyang dengan kertas kek ~ ketepikan
2Campurkan tepung, soda dan baking powder kemudian di ayak ~ ketepikan.Larutkan serbuk coklat bersama air panas ~ ketepikan
3.Dalam bekas berasingan campurkan kuning telur, gula halus, bahan tepung yang telah di ayak, butter dan esen vanilla, kacau rata.Kemudian masukkan larutan coklat tadi dan sebatikan adunan.Ketepikan
4.Dalam bekas pemutar, putarkan putih telur dari bahan B hingga berbuih
Tambahkan krim of tarta dan gula dan putar dengan speed laju hingga kembang, kakau dan bertanduk.
5.Ambil 1/3 adunan bahan B dan kaup balik dalam adunan dari bahan A ( adunan koko)
Tuangkan baki adunan dan kaup balik rata.
6.Tuang adunan dalam loyang dan bakar dalam ketuhar suhu 180C selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna.
* kek ini juga boleh di bakar dengan kaedah steam bake
Bila kek dah masak, sejukkan atas redai
Leserkan dengan butter dan lapik dasar loyang dengan kertas kek ~ ketepikan
2Campurkan tepung, soda dan baking powder kemudian di ayak ~ ketepikan.Larutkan serbuk coklat bersama air panas ~ ketepikan
3.Dalam bekas berasingan campurkan kuning telur, gula halus, bahan tepung yang telah di ayak, butter dan esen vanilla, kacau rata.Kemudian masukkan larutan coklat tadi dan sebatikan adunan.Ketepikan
4.Dalam bekas pemutar, putarkan putih telur dari bahan B hingga berbuih
Tambahkan krim of tarta dan gula dan putar dengan speed laju hingga kembang, kakau dan bertanduk.
5.Ambil 1/3 adunan bahan B dan kaup balik dalam adunan dari bahan A ( adunan koko)
Tuangkan baki adunan dan kaup balik rata.
6.Tuang adunan dalam loyang dan bakar dalam ketuhar suhu 180C selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna.
* kek ini juga boleh di bakar dengan kaedah steam bake
Bila kek dah masak, sejukkan atas redai
Selamat mencuba !!

No comments :
Post a Comment