Followers

Search This Blog

About Me

My Photo
We are one happy family who loves to travel,makan-makan and loves to make money.Abie is a coolest guy as well hadworking...Ummie loves in cooking and the Son " Hazreeq " love his Abie's Laptop.
Red Spinning Heart Within A Heart

Thursday, April 18, 2013

Kek sponge coklat

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

 
Assalamualaikum......
 
Resepi yang nak dikongsikan kali ini resepi kek sponge coklat yang diminta oleh kawan2 fb.Minta maaf banyak2 kalau shada terlambat share dekat sini.Harap kawan semua sudi jln-jln dekat blog shada walaupun blog ni ...selalu jea on off hehehe...
 
Jom layan resepi ya....tak dapat shada nak menulis panjang lebar,masih banyak kerja yang harus shada selesaikan.Kalau tak silap shada ambik resepi ni dari blog kak Ita dan harap maaf ya....kak Ita shada dah ubah sikit sebanyak.
 
KEK SPONGE COKLAT
 
BAHAN2 : A
 
130g Tepung self rising
30g Sebuk colat
1/2 Cup air panas
100gGla halus
4 Biji kuning telur
1/2 Sudu teh baking powder
1/2 Sudu teh soda bikarbonat
1 Sudu teh esen vanila
1 Cup buter cair / Minyak jagung
 
BAHAN2 : B
 
65g Gula halus
4 Biji putih telur
1/4 Sudu teh krim of tarta
 
CARANYA :
1.Panaskan ketehar pada suhu 180 C.Sediakan loyang ukuran 8 inci
Leserkan dengan butter dan lapik dasar loyang dengan kertas kek ~ ketepikan
2Campurkan tepung, soda dan baking powder kemudian di ayak ~ ketepikan.Larutkan serbuk coklat bersama air panas ~ ketepikan
3.Dalam bekas berasingan campurkan kuning telur, gula halus, bahan tepung yang telah di ayak, butter dan esen vanilla, kacau rata.Kemudian masukkan larutan coklat tadi dan sebatikan adunan.Ketepikan
4.Dalam bekas pemutar, putarkan putih telur dari bahan B hingga berbuih
Tambahkan krim of tarta dan gula dan putar dengan speed laju hingga kembang, kakau dan bertanduk.
5.Ambil 1/3 adunan bahan B dan kaup balik dalam adunan dari bahan A ( adunan koko)
Tuangkan baki adunan dan kaup balik rata.
6.Tuang adunan dalam loyang dan bakar dalam ketuhar suhu 180C selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna.
* kek ini juga boleh di bakar dengan kaedah steam bake
Bila kek dah masak, sejukkan atas redai
Selamat mencuba !!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...