بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
KARI KAMBING MAMAK
BAHAN2 :
1 Kg daging kambing - Potong kecil
4 Biji ubi kentang - Potong kecil
4 Tangkai daun kari
2 Biji cili merah - Belah 2
50 Ml santan
100 Ml air asam jawa
500 Ml air
BAHAN REMPAH :
1 Sudu kecil serbuk ketumbar
1 Sudu kecil serbuk jintan manis
1 Sudu kecil serbuk lada sulah
3 Sudu makan kari daging
1 Sudu makan serbuk cili
BAHAN TUMIS :
4 Cm kulit kayu manis
2 Kuntum bunga lawang
3 Biji buah pelaga
4 Biji bunga cengkih
BAHAN KISAR :
4 Ulas bawang putih
2 labu bawang besar
3 Cm halia
CARANYA :
1 - Tumis bahan kisar dengan bahan tumis hingga naik bau.Masukkan daun kari dan bahan rempah,tumis hingga garing
2 - Masukkan santan dan daging kambing.Masukkan air dan air asam jawa
3 - Reneh hingga daging empuk.Tambahkan garam gula secukupnya dan masukkan ubi kentang dan cili
4 - Bila ubi sudah empuk bolehlah dihidangkan
No comments :
Post a Comment