بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

1 ekor ikan siakap perap dgn garam kunyit n sedikit lada hitam
Goreng ikan dgn myk yg byk dan garing- sue xbuat celup tepung ya ...nk buat pun blh ikut selera masing2.
7 ulas bawang putih tumbuk
3 biji bawang merah tumbuk
Sedikit halia tumbuk
6 tangkai cili api tumbuk
3 sudu besar pes tomyam-sue buat sendiri nk pkai yg segera pun boleh tapi jgn pkai adabi rasa dia kurang sedap,pakai yg thai punya.
Daun limau purut disiat n mayang
Daun ketumbar mayang
1 labu bawang besar mayang
1 tangkai cili merah mayang
Air limau nipis
Sedikit serbuk lada sulah
Garam gula
2 sudu besar sos tiram,
3 sudu besar sos cili
1)Tumis bhn tumbuk hingga wangi,masukkan daun limau purut yg siat hingga wangi dan sedikit garing.
2)masukkan pes tomyam tumis hingga pecah minyak,masukkan sos tiram,sos cili,lada sulah,air limau, nipis kacau rata dan biar mendidih seketika
3)masukkan bawang,cili,garam gula dan kacau mesra biar sedikit kering,angkat
4)letak sos sedikit dlm pinggan,letak ikan n lerak sos atas ikan,tabur daun limau purut dandaun ketumbar.
No comments :
Post a Comment