بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
AYAM SAMBAL SIAM
BAHAN2 :
1/2 Kg ayam - Potong kecil
1 Cawan santan
Minyak masak
20 Tangkai cili kering - Kisar
6 Biji bawang merah - Kisar
2 Inci kunyit hidup - Kisar
2 Inci halia - Kisar
6 Helai daun limau purut - Hiris halus
4 Inci lengkuas - Hiris nipis
3 Batang serai - Hiris nipis
Sedikit belacan - Bakar n kisar
2 Sudu makan kerisik
Garam gula secukuprasa
BAHAN HIASAN :
2 Helai daun limau purut - Hiris nipis
2 Ulas bawang putih - Mayang dan goreng garing
1 Labu bawang besar - Mayang
CARANYA :
1 - Panas minyak,tumis bahan kisar dan masukkan bahan hirisan,kerisik dan belacan kacau hingga naik bau.
2 - Masukkan ayam gaul sebati dan hingga daging ayam empuk.
3 - Masukkan santan dan garam gula,kacau hingga sebati.
4 - Masukkan daun limau purut dan perlahankan api biar hingga kuah jadi pekat
5 - Angkat dan hiaskan dengan bahan hiasan
UDANG GORENG MANIS
BAHAN2 :
20 Ekor udang sederhana besar
Minyak secukupnya
4 Ulas bawang putih - Tumbuk
2 Biji bawang merah - Tumbuk
3 Sudu makan sos soya manis
1 Sudu makan serbuk kunyit
2 Sudu makan cili kisar
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Bersih udang,jangan buang kulit just potong dikepala sedikit saja n tos kan
2 - Gaul bersama bahan lain dan perap selama 20Minit.
3 - Panas minyak,goreng udang hingga masak dan boleh dihidangkan.
IKAN BILIS SAMBAL PETAI
BAHAN2 :
2 Cawan ikan bilis - Goreng garing
3 Papan petai - Buang kulit
Minyak secukupnya
1 Cawan air asam jawa
6 Biji bawang merah - Mayang halus
4 Inci belacang - Bakar n Tumbuk
2 Sudu makan cili kisar
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Panas minyak,tumis cili kisar,bawang merah dan belacan hingga wangi n pecah minyak.
2 - Masukkan air asam jawa,garam gula dan biar hingga kuah pekat
3 - Masukkan petai dan ikan bilis gaul mesra dan biar seketika.Angkat sedia dihidangkan
IKAN GORENG SERAI
BAHAN2 :
3 Ekor ikan kembung
Garam kunyit secukupnya
Minyak Secukupnya
1 Cawan air asam jawa
15 Tangkai cili kering - Kisar
6 Batang serai - Kisar
5 Biji bawang merah - Kisar
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Perap ikan dengan garam kunyit.Panas minyak,goreng ikan hingga kekuningan.ketepikan
2 - Tumis bahan kisar hingga naik bau,masukkan air asam dan garam gula secukuprasa
3 - Kacau hingga kuah pekat,masukkan ikan yg digoreng tadi,gaul sebati dan angkat.
DAGING BAKAR
BAHAN2 :
1/2 Kg daging
1/2 Cawan santan
1 Sudu makan serbuk kunyit
1 Sudu makan serbuk gula merah
Garam secukupnya
BAHAN HIASAN :
2 Labu bawang besar - Potong bulat
2 Sudu makan cuka
2 Sudu makan air
1 Sudu teh pewarna merah
Gula secukupnya
BAHAN AIR ASAM SIAM : PENCICAH
Minyak secukupnya
2 Sudu makan sos soya
1 Cawan air asam jawa
15 Tangkai cili kering - Goreng garing dan kisar
6 Ulas bawang putih - Mayang n goreng dan kisar
Garam gula secukuprasa
CARANYA :
1 - Perap daging bersama bahan2 diatas selama 30minit.Panggang daging dlm aven 170'c selama 30minit
2 - Keluarkan dan potong nipis hias dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan.
3 - Campurkan semua bahan pencicah,gaul hingga sebati dan dihidang sebagai pencicah.
No comments :
Post a Comment